Цифpoвізація клінічної підготовки майбутніх лікарів в умовах змішаного навчання - Сіліна, Тетяна Миколаївна; Камінський, Валерій Валерійович; Кухарська, Наталія Геннадієвна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета. Дослідження спрямоване на систематизацію наукових підходів до цифровізації клінічної підготовки майбутніх лікарів та розробку практичних рекомендацій з оптимізації змішаного навчання у вищій медичній освіті в умовах пандемії COVID-19 та воєнного стану в Україні. Методи. У роботі використано систематичний аналіз і синтез публікацій національних та зарубіжних авторів за 2020–2025 роки, структурно-функціональний і порівняльний аналіз, а також контент-аналіз освітніх практик, що застосовують дистанційні й цифрові технології у медичній освіті. Такий комплексний підхід дозволив ідентифікувати ключові тенденції та розробити алгоритм інтеграції цифрових інструментів у навчальний процес. Результати. Встановлено, що оптимальне співвідношення онлайн та офлайн компонентів залежить від етапу підготовки лікарів: базові дисципліни ефективно інтегруються у дистанційний формат, тоді як формування клінічних компетентностей вимагає переважання практичних занять у симуляційних центрах та клінічних базах. Визначено, що цифровізація медичної освіти має включати мультимедійні ресурси, мобільні застосунки, хмарні сервіси, симуляційні тренажери, технології віртуальної та доповненої реальності, а також штучний інтелект для персоналізованого навчання. Обґрунтовано доцільність створення національної платформи медичної освіти з інтегрованими симуляційними модулями, розробки стандартизованих клінічних кейсів та впровадження системи сертифікації викладачів у сфері цифрових технологій. Дослідження показало, що воєнні дії в Україні спричинили пошкодження 126 закладів вищої освіти, серед яких 7 медичних, що актуалізувало потребу в адаптивних освітніх технологіях та міжнародній співпраці для забезпечення безперервності освітнього процесу. Наукова новизна полягає у створенні класифікації цифрових інструментів медичної освіти, алгоритму інтеграції змішаного навчання та визначенні специфічних вимог до організації клінічної практики у кризових умовах. Висновки. Цифровізація клінічної підготовки майбутніх лікарів потребує системного підходу, що поєднує симуляційне навчання, мультимедійні технології, віртуальну та доповнену реальність і штучний інтелект при збереженні провідної ролі практичної підготовки у реальних клінічних умовах. Наголошено, що подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку методик оцінювання ефективності змішаного навчання, аналіз впливу VR-технологій на формування клінічного мислення та розробку протоколів кібербезпеки для освітніх медичних платформ.