Теорія та практика композиційної підготовки у складнокоординаційних видах спорту - Погорелова, Олена Олександрівна; Долинський, Борис Тимофійович; Буховець, Божена Олегівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Композиційна підготовка спортсменів у складнокоординаційних видах спорту видах спорту є одним із ключових напрямів тренувального процесу, що забезпечує інтеграцію технічної, художньої та естетичної складових спортивної майстерності. Вона охоплює процеси добору музики, відбору й компонування технічних елементів, створення та удосконалення композицій, а також формування індивідуального стилю виступу спортсмена. Саме завдяки цьому виду підготовки спортивні програми набувають завершеності, художньої цінності та здатності демонструвати унікальність виконавця. У сучасних умовах, коли змагальна діяльність оцінюється не лише з технічної, але й з естетико-художньої точки зору, значення композиційної підготовки істотно зростає. Її особливістю є міждисциплінарність: тренеру необхідно володіти знаннями з музикознавства, хореографії, педагогіки, психології та спортивної методики. Водночас системного підходу до організації композиційної підготовки в науковій літературі довгий час не існувало.Метою дослідження є обґрунтування структури та змісту композиційної підготовки спортсменів у складнокоординаційних видах спорту, а також визначення її ролі в підвищенні ефективності тренувального процесу та конкурентоспроможності спортсменів на змаганнях різного рівня.Завдання дослідження: проаналізувати науково-методичну літературу з питань композиційної підготовки у техніко-естетичних видах спорту та розкрити значення добору та компонування музики у формуванні індивідуального стилю спортсменів.Матеріали та методи дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи: теоретичний аналіз наукової та методичної літератури з проблеми композиційної підготовки; порівняльний аналіз; педагогічне спостереження; узагальнення практичного досвіду провідних тренерів у сфері техніко-естетичних видів спорту.Результати. Добір і компонування музики становлять один із найважливіших етапів постановочного періоду. Музика повинна відповідати індивідуальним особливостям спортсмена: віку, психофізичному розвитку, зовнішнім даним, рівню технічної та емоційної підготовленості. Вона не лише створює художню атмосферу виступу, але й допомагає розкрити індивідуальність виконавця. Музичний репертуар у техніко-естетичних видах спорту відзначається різноманіттям: від класичних і народно-характерних творів до джазу, естради, диско та саундтреків. Вибір стилю (спортивний, етюдно-образний, танцювальний) визначає загальну спрямованість композиції й дозволяє звузити пошук музичного матеріалу. Досвід показує, що найбільш ефективною є рівнозначна робота над усіма складовими композиції: елементами, поєднаннями, комбінаціями та програмою загалом. Крайні підходи (надмірне відпрацювання лише елементів або нескінченне повторення всієї композиції без деталізації) виявляються малоефективними.Висновки. Композиційна підготовка – це багаторівневий процес, який охоплює добір музики, технічних елементів, їх поєднання та узгодження в єдину цілісну програму. Вона здійснюється у два періоди – постановочний і тренувальний, кожен із яких має власні етапи та завдання. Якість музичного супроводу та його відповідність індивідуальним особливостям спортсмена є визначальними чинниками художньої цінності композиції. Раціональне планування тренувального процесу, рівнозначна увага до всіх компонентів композиції й урахування вимог правил змагань забезпечують високий рівень підготовленості спортсменів.