Розвиток навичок читання й письма у навчанні дорослих англійської та німецької мов - Щербина, Олена Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження – виявити особливості розвитку навичок читання й письма англійською та німецькою мовами у дорослих і оцінити ефективність застосування цифрових технологій, зокрема інтернет-платформ і систем штучного інтелекту, у процесі мовної підготовки. Дослідження зумовлене зростанням потреби дорослого населення в професійній іншомовній компетентності, культурній інтеграції та розвитку автономного навчання. Методи дослідження охоплювали систематичний огляд теоретичних джерел і педагогічного досвіду, а також порівняльний аналіз цифрових інструментів для розвитку навичок читання й письма. Особливу увагу приділено таким платформам, як Grammarly та Write and Improve, що автоматично перевіряють тексти й надають рекомендації для покращення письма, а також чат-ботам на основі штучного інтелекту (ChatGPT, Gemini), які моделюють автентичні комунікативні ситуації та надають індивідуальний зворотний зв’язок. Цифрові інструменти зменшують кількість граматичних та орфографічних помилок, підвищують упевненість у письмі та сприяють розвитку самостійного навчання дорослих слухачів. Емпіричні дані підтверджують позитивний вплив цих технологій на академічне письмо, читання спеціалізованих текстів і поєднання традиційних і цифрових методів. Поєднання онлайн-ресурсів та систем штучного інтелекту дає змогу адаптувати навчальні завдання до індивідуальних потреб, сприяє самоконтролю та підтримує комплексний розвиток reading comprehension і writing proficiency. Наукова новизна полягає в порівнянні ефективності традиційних і цифрових підходів у формуванні навичок читання й письма в дорослих слухачів, які вивчають англійську та німецьку мови, а також у визначенні потенціалу цифрових технологій для підтримки автономного навчання та персоналізації освітнього процесу.