Рухливі ігри як засіб підвищення мотивації та емоційної стійкості спортсменів індивідуальних видів спорту - Ігнатенко, Сузанна Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглядається доцільність використання рухливих ігор як засобу підвищення мотивації та емоційної стійкості спортсменів індивідуальних видів спорту. В умовах сучасного тренувального процесу спортсмени, особливо у легкій атлетиці, плаванні та тенісі, піддаються значним фізичним і психологічним навантаженням, що може призводити до емоційного вигорання, зниження внутрішньої мотивації та втрати інтересу до занять. Психологічні аспекти спортивної діяльності, такі як саморегуляція, здатність до концентрації та стресостійкість, стають критично важливими для досягнення високих результатів і підтримки довгострокової залученості до тренувального процесу.У статті узагальнено сучасні дослідження, що підтверджують ефективність включення ігрових елементів у тренування, і показано, що рухливі ігри сприяють розвитку когнітивних функцій, емоційної стабільності та позитивного емоційного фону. Розглянуто конкретні приклади інтеграції ігор у тренування спортсменів різного віку та рівня кваліфікації: естафети та тактичні ігри для легкої атлетики, водні естафети та командні вправи для плавців, ігри з модифікованими правилами та обмеженнями для тенісистів. Встановлено, що адаптація правил і складності гри до специфіки виду спорту та індивідуальних особливостей спортсмена є ключовою умовою досягнення оптимального поєднання фізичного, технічного та психологічного ефекту.Окремо наголошується на необхідності диференційованого підходу залежно від рівня кваліфікації та віку спортсменів, що дозволяє забезпечити безпеку, ефективність і довготривалу мотивацію. У статті визначено прогалини у сучасних дослідженнях, зокрема недостатню системність емпіричних даних та відсутність комплексних методичних рекомендацій щодо використання рухливих ігор у підготовці спортсменів індивідуальних видів спорту.Розглянуті перспективні напрями подальших досліджень включають оцінку довгострокових ефектів ігрових методів, інтеграцію сучасних технологій та розроблення методичних засад для підвищення ефективності підготовки спортсменів. Стаття може бути корисною для тренерів, педагогів та науковців, які займаються питаннями психологічної підготовки, мотивації та оптимізації тренувального процесу в індивідуальних видах спорту.Ключові слова: психологічна підготовка, саморегуляція, стресостійкість, тренувальні методи, когнітивні навички.