Особливості використання засобів скіпінгу у фізичному вихованні учнів старших класів - Андрющенко, Тетяна; Лаврова, Лариса; Савченко, Вікторія; Сілошенко, Ірина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено обґрунтування програми занять з пріоритетним використанням засобів скіпінгу на уроках фізичної культури для покращення фізичної підготовленості учнів старшого шкільного віку.Мета – визначити вплив засобів скіпінгу в урочних формах занять на показники фізичної підготовленості учнів 10 – 11 класів.Методи: теоретичний аналіз науково-методичної літератури, педагогічний експеримент, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Результати. У дослідженні взяли участь 145 учнів 10 – 11 класів, які були розподілені на чотири експериментальні і чотири контрольні групи залежно від віку та статі. Експеримент тривав протягом навчального року. З метою покращення фізичної підготовленості старшокласників було розроблено програму занять із використанням засобів скіпінгу, які використовувалися в системі 20 уроків фізичної культури протягом третьої чверті, а також протягом навчального року у підготовчій, основній або заключній частинах уроків фізичної культури за варіативними модулями «Легка атлетика», «Футбол», «Волейбол» залежно від завдань занять. Особлива увага була приділена підбору засобів скіпінгу для розвитку фізичних якостей – витривалості, сили, швидкісно-силових здібностей, спритності, гнучкості. Результати дослідження довели ефективність використання засобів скіпінгу у фізичному вихованні учнів старшого шкільного віку. Визначено достовірний приріст показників індексів фізичної підготовленості – силового, швидкісного, швидкісно-силового, індексу витривалості, індексу Руф`є та загальної суми балів за системою оцінювання в юнаків і дівчат експериментальних груп. Загальна оцінка фізичної підготовленості достовірно зросла з середнього до вищого за середній рівня у юнаків 10-х і дівчат 11-х класів.Висновки. Отримані результати дослідження дозволяють зробити висновок про можливість цілеспрямованого використання засобів скіпінгу для розвитку фізичних якостей в процесі фізичного виховання учнів старшого шкільного віку в різних формах занять.Ключові слова: старшокласники, урок фізичної культури, стрибки через скакалку, фізичні якості.