Методичні засади розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників закладів освіти: практичні орієнтири та інструменти - Гуменний, Олександр Дмитрович; Зеленська, Олена Миколаївна; Марченко, Ольга Геннадіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. Стаття спрямована на обґрунтування методичних засад розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників закладів освіти з урахуванням сучасних тенденцій цифровізації та потреб освітнього середовища.Методи. Використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: аналіз і синтез наукових джерел, порівняння міжнародних і національних підходів, системно-структурний аналіз рамок цифрової компетентності, а також узагальнення результатів емпіричних досліджень, проведених у сфері професійної підготовки педагогічних кадрів. Застосування цих методів забезпечило можливість виявити як сильні сторони попередніх підходів, так і невирішені проблеми.Результати. Обґрунтовано, що цифрова компетентність педагогічних працівників є багатовимірним конструктом, який охоплює когнітивний, технологічний та організаційно-управлінський компоненти. На основі критичного аналізу визначено, що попередні дослідження зосереджувалися переважно на констатації рівнів цифрової грамотності, але недостатньо враховували методичну підтримку педагогів у щоденній практиці. Запропоновано практичні орієнтири, що включають використання сучасних цифрових інструментів, механізмів міжнародної сертифікації, інтеграцію рамки DigCompEdu та адаптацію її положень до потреб української освіти. Доведено важливість розвитку цифрової компетентності в умовах воєнних і повоєнних викликів, коли цифрові технології забезпечують безперервність освітнього процесу.Висновки. Розроблені методичні засади та практичні інструменти спрямовані на забезпечення сталого розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників. Вони дозволяють підвищити якість освітнього процесу, оптимізувати управлінські рішення та сприяють формуванню цифрової культури в освітньому середовищі. Наукова новизна статті полягає у поєднанні міжнародних підходів та національного контексту, що відкриває перспективи для створення цілісної системи методичної підтримки педагогів у сфері цифрової трансформації освіти.Ключові слова: цифрова компетентність, педагогічні працівники, методичні засади, цифрові технології, професійний розвиток.