Методика змішаного навчання морської англійської мови для дорослих: андрагогічний підхід - Волкова, Анна Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті досліджено методику змішаного навчання морської англійської мови для дорослих здобувачів освіти в контексті андрагогічного підходу. Визначено особливості оволодіння іноземною мовою у морському закладі вищої освіти, зокрема акцентовано увагу на специфіці професійного мовлення, яке є невід’ємною складовою забезпечення безпеки мореплавства. Підкреслено, що сучасний етап розвитку морської галузі вимагає високого рівня комунікативної компетентності майбутніх суднових фахівців, адже саме мовний чинник виступає ключовим у попередженні аварійних ситуацій і підтриманні ефективної міжкультурної взаємодії на борту.У статті докладно описано методику змішаного навчання, яка успішно впроваджується у практику викладання морської англійської мови за професійним спрямуванням у Херсонській державній морській академії. Розкрито переваги поєднання традиційних аудиторних занять із використанням цифрових технологій, інтерактивних платформ та дистанційних інструментів. Наголошено, що така модель сприяє більшій гнучкості освітнього процесу, дозволяє враховувати індивідуальний темп навчання та забезпечує можливість самостійної роботи з матеріалом.Встановлено, що ключовими умовами організації змішаного навчання є співробітництво й колективна взаємодія, а також управління процесом формування та розвитку індивідуально-психологічних особливостей дорослих здобувачів освіти. Змінюється й модель діяльності викладача, який постає не лише як джерело знань, а як організатор, партнер та інтерпретатор професійних ситуацій. Окрему увагу приділено ролі спеціально обладнаних кабінетів, що забезпечують створення умов для іншомовної комунікації на судні. Такі навчальні простори дозволяють моделювати реальні професійні ситуації, наближені до практичної діяльності майбутніх фахівців, і тим самим формують навички, необхідні для успішної роботи в міжнародному екіпажі.Таким чином, у статті доведено ефективність змішаного навчання морської англійської мови як інноваційної педагогічної технології, яка поєднує андрагогічні принципи з практичними потребами сучасної морської освіти, сприяє розвитку мовної компетентності та безпосередньо впливає на підвищення рівня безпеки мореплавства.Ключові слова: онлайн-платформа, відеолекції, симуляції, освітня стратегія, змістовий модуль, граматика, лексичний запас.