Теорія і методика фізичного виховання як провідний освітній компонент професійної підготовки майбутнього вчителя фізичної культури - Отравенко, Олена Вікторівна; Ливацький, Олександр Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою статті є аналіз ролі освітнього компоненту «Теорія і методика фізичного виховання» у професійній підготовці вчителя фізичної культури для професійного вдосконалення та розвитку Soft skills майбутніх фахівців, визначення її значення як профілюючої дисципліни та обґрунтування методичних підходів до викладання. Методи: системний аналіз літературних джерел, спостереження, методи опанування знаннями та вміннями основ теорії та методики фізичного виховання, ефективних методик й технологій навчання. Результати та висновки. У своїй роботі дослідники підкреслюють, що «Теорія і методика фізичного виховання» є провідним освітнім компонентом у підготовці майбутніх учителів фізичної культури. Саме ця дисципліна формує здатність до професійного аналізу діяльності, уміння обирати та застосовувати ефективні методики й технології навчання, оцінювати результати освітнього процесу та використовувати набуті знання у практичній діяльності з метою створення безпечного й здоров’яформуючого освітнього середовища. У роботі розглянуто роль ТМФВ у становленні професійних компетентностей учителя, його професійному розвитку та удосконаленні Soft skills. Автори акцентують на сучасних інноваційних підходах до викладання цієї дисципліни, серед яких – використання цифрових технологій, відеоаналізу, гейміфікації та біологічного зворотного зв’язку. Це забезпечує створення сучасного навчального середовища, що сприяє самоконтролю й якісній підготовці майбутніх фахівців. Зазначено, що значення ТМФВ полягає не лише у формуванні методичних знань, а й у розвитку творчого мислення, здатності до інноваційної діяльності та професійної рефлексії. Вона інтегрує теорію з практикою, забезпечуючи розвиток як професійних, так і соціальних компетентностей студентів. Встановлено, що отримані результати є основою для подальших теоретичних і практичних досліджень, спрямованих на підвищення якості освіти в Україні.