Організація самостійної роботи з формування компетентності в говорінні майбутніх учителів у процесі навчання англійської мови як другої іноземної - Задорожна, Ірина Павлівна; Даниленко, Оксана Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглянуто особливості організації самостійної роботи з формування компетентності в говорінні майбутніх учителів у процесі навчання англійської мови як другої іноземної. Проаналізовано наукову літературу з проблем методики навчання другої іноземної мови, формування компетентності у говорінні загалом та з другої іноземної мови зокрема, самостійної роботи та автономної навчальної діяльності студентів. Мета статті полягає у дослідженні етапів формування компетентності в говорінні при навчанні другої іноземної мови у процесі самостійної роботи та релевантних для кожного етапу стратегій навчання говоріння. У дослідженні використано теоретичні та емпіричні методи: критичний аналіз наукових джерел з методики навчання іноземних мов, узагальнення досвіду навчання другої іноземної мови у закладах вищої освіти, наукове спостереження за організацією навчального процесу, моделювання процесу навчання іноземних мов. Результати. Описано процес продукування усного мовлення за умов білінгвізму та визначено етапи процесу продукування мовлення, на яких у результаті міжмовної взаємодії виникають явища інтерференції та переносу при навчанні другої іноземної мови. Встановлено роль концепції зони найближчого розвитку для підвищення рівня самостійності студентів у навчальній діяльності та пов’язаного з цією концепцією поняття скаффолдингу. Наведено визначення самостійної роботи з формування англомовної компетентності в говорінні майбутніх учителів, які вивчають англійську мову як другу іноземну. Окреслено навчальні стратегії для формування іншомовної компетентності у говорінні. Визначено етапи формування компетентності в говорінні з другої іноземної мови у процесі самостійної роботи (підготовчий, основний, завершальний, рефлексії та самоконтролю). Виокремлено стратегії навчання говоріння другою іноземною мовою. Отримано висновки про те, що формування компетентності в говорінні з другої іноземної мови у процесі самостійної роботи відбувається поетапно та інтегрує використання скаффолдингу у навчальних матеріалах для самостійної роботи, а також релевантних для кожного етапу самостійної роботи стратегій навчання другої іноземної мови.