Особливості змін показників фізичного стану студентської молоді при систематичних заняттях атлетизмом - Гунько, Петро Миколайович; Коваленко, Станіслав Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета дослідження полягає в експериментальній перевірці ефективності застосування фізичних вправ силової спрямованості у процесі фізичного виховання студентської молоді, зокрема їхнього впливу на підвищення рівня фізичного розвитку, удосконалення рухової підготовленості та покращення функціонального стану організму. Для досягнення зазначеної мети було використано комплекс взаємодоповнюючих методів: педагогічне тестування, антропометрію, соматометрію, фізіометрію, а також методи математичної статистики, що дало змогу забезпечити об’єктивність і достовірність отриманих результатів.У дослідженні взяли участь 192 студенти першого курсу (130 юнаків і 62 дівчини) віком 17–18 років, які за станом здоров’я належали до основної медичної групи та не мали протипоказань до занять фізичною культурою. Дослідницька програма передбачала систематичне виконання вправ силової спрямованості упродовж навчального семестру з урахуванням індивідуальних морфофункціональних особливостей кожного учасника, що дозволило оптимізувати навантаження й уникнути перенапруження.У статті подано результати аналізу ефективності впливу занять атлетизмом на показники фізичного стану студентської молоді, а також на їхнє ставлення до навчальної дисципліни «Фізичне виховання». Отримані дані переконливо доводять, що впровадження раціонально підібраних силових навантажень сприяє суттєвим позитивним змінам: відзначено зростання силових показників, покращення роботи серцево-судинної та дихальної систем, підвищення рівня витривалості й загальної працездатності, нормалізацію співвідношення м’язової та жирової маси, а також удосконалення рухової координації. Важливим результатом стало й формування у студентів стійкої мотивації до занять фізичною культурою, що проявлялося у підвищенні відвідуваності занять, активнішому виконанні вправ та усвідомленні цінності фізичної активності для підтримання здорового способу життя.Таким чином, результати експерименту підтверджують доцільність інтеграції методик силової підготовки у систему фізичного виховання закладів вищої освіти. Це дозволяє не лише підвищити рівень фізичної підготовленості студентів, а й сформувати позитивне ставлення до систематичних занять, що є вагомим чинником збереження та зміцнення здоров’я молодого покоління. Ключові слова: студенти, молодь, заняття, сила, атлетизм, фізичний стан.