Теоретико-методичні основи розробки індивідуальних SMART-цілей корекції порушень біомеханіки опорно-рухового апарату осіб зрілого віку - Кашуба, Віталій Олександрович; Самойлюк, Оксана Валеріївна; Усиченко, Віталій Вікторович; Ричок, Тетяна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Здоров’я нації є критично важливим чинником її сталого розвитку та добробуту. Особлива увага в сучасному науковому дискурсі приділяється проблемі збереження та зміцнення здоров’я жінок зрілого віку, яка набула глобального характеру. Цей аспект становить одне з провідних завдань сучасної фізкультурно-спортивної реабілітації, кінезіології та оздоровчого фітнесу.Просторова організація тіла, яка відображає його біомеханічний стан, розглядається не лише як індикатор фізичного здоров'я, але й як ключовий елемент особистісної ідентичності та успішної соціальної самопрезентації. Актуальність цієї проблеми зростає у першому періоді зрілого віку жінок, коли, попри досягнення піку фізичного розвитку, сучасний спосіб життя створює передумови для розвитку порушень біомеханіки опорно-рухового апарату. Одним із головних факторів, що спричиняють такі зміни, є хронічний стрес. Він призводить до м'язового гіпертонусу та негативно впливає на просторову організацію тіла, що робить проблему вкрай актуальною для подальших наукових досліджень та розробки ефективних корекційно-профілактичних програм.Мета дослідження – науково обґрунтувати та розробити алгоритм формування індивідуальних SMART-цілей для корекційно-профілактичних програм, що спрямовані на покращення біомеханіки опорно-рухового апарату у жінок першого періоду зрілого віку, враховуючи дані їхнього біогеометричного профілю постави та рівня фізичної підготовленості.Методи. Досягнення поставленої мети забезпечувалося використанням комплексу теоретичних та емпіричних методів дослідження. Теоретичні методи: аналіз та синтез наукової літератури дозволили визначити поточний стан досліджуваної проблеми, обґрунтувати її актуальність та сформувати теоретико-методологічну матрицю для розробки індивідуальних SMART-цілей жінок з різними порушеннями біомеханіки опорно-рухового апарату програм корекції біомеханічних порушень у на основі SMART-цілей. Емпіричні методи: для оцінки біогеометричного профілю постави у фронтальній та сагітальній площинах використовувався метод візуального скринінгу та фотознімання за методикою В. О. Кашуби. Цей підхід забезпечив об’єктивну оцінку наявних порушень та їх кількісне вимірювання. Рівень вираженості гіпермобільності діагностувався за критеріями Р. Beighton, R. Grahame. У дослідженні для оцінки фізичної підготовленості жінок першого періоду зрілого віку було використано педагогічне тестування. Зокрема, застосовано систему Functional Movement Screen (FMS), (G. Cook, L. Burton, B. Hoogenboom, M. Voight). Математична статистика застосовувалася для емпіричного обґрунтування теоретико-методичних розробок,індивідуальних SMART-цілей.Результати. Сучасні біомеханічні дослідження зосереджені на розробці ефективних корекційно-профілактичних програм, спрямованих на усунення порушень постави. У сфері фізичної терапії, фізкультурно-спортивної реабілітації, кінезіології, оздоровчому фітнесі, успішне досягнення поставлених завдань залежить від чіткої структури та послідовності, що часто візуалізується у вигляді "дерева цілей". Одним із ключових інструментів для формування такої структури є концепція SMART-цілей. Цей метод дозволяє не лише грамотно структурувати оздоровчий процес, а й забезпечує можливість об'єктивного відстеження динаміки та оцінки ефективності педагогічних впливів. SMART-завдання передбачають конкретне формулювання мети, визначення чітких термінів виконання, а також ідентифікацію необхідних ресурсів та інструментів. Така методологія забезпечує наукову точність і практичну ефективність корекційно-профілактичного процесу.Висновки. У процесі розробки індивідуальних корекційних програм було обґрунтовано використання SMART-методології. Цей підхід забезпечує ефективне і цілеспрямоване планування, оскільки формулює завдання, що є конкретними, вимірюваними, досяжними, актуальними і обмеженими в часі. Інтеграція SMART-цілей із принципами кінезіології (індивідуалізація, прогресуюче навантаження, функціональна інтеграція) дозволяє адаптувати програму до унікальних потреб кожної жінки та забезпечити відновлення її цілісних рухових патернів.