Іншомовна підготовка у програмах з навчання майбутніх фахівців раннього розвитку та дошкільної освіти в США - Мацук, Людмила Олександрівна; Рейпольська, Ольга Дмитрівна; Муханова, Олена Миколаївна; Шепелєва, Олена Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття має на меті висвітлити специфіку іншомовної підготовки майбутніх фахівців із раннього розвитку та дошкільної освіти США. Методи. Дизайн дослідження є аналітично-описовим, що підкреслює комплекс взаємодоповнюючих теоретичних методів: критичний аналіз законодавчих, навчальних, психолого-педагогічних джерел з досліджуваної проблеми; монографічний метод – задля інтерпретації отриманих результатів у логічний спосіб. Результати. Аналіз освітніх програм для майбутніх фахівців у галузі раннього розвитку та дошкільної освіти у провідних закладах вищої освіти США показав, що навчання іноземним мовам інтегровано у зміст професійної освіти та вважається важливим компонентом формування міжкультурної компетентності майбутніх педагогів. Ця підготовка вирізняється: системністю (у більшості програм іноземна мова (іспанська, французька або китайська) включена як обов'язкова або вибіркова дисципліна); міжкультурним компонентом (програми передбачають навчальні дисципліни, що поєднують іншомовну підготовку з вивченням культурних традицій різних етнічних груп. Такий підхід сприяє формуванню толерантності у студентів, здатності будувати ефективну взаємодію з дітьми та їхніми сім’ями з різним культурним походженням); інтеграцією з педагогічною практикою (студенти мають можливість проходити стажування в дитячих садках та центрах раннього розвитку, де функціонують двомовні або багатомовні освітні програми); гнучкістю та варіативністю (програми передбачають вибір рівня навчання іноземним мовам залежно від попереднього мовного досвіду студентів, що робить процес навчання більш індивідуалізованим). Висновки. Здобуті результати свідчать, що іншомовна підготовка в США вважається важливим засобом забезпечення професійної мобільності та конкурентоспроможності майбутніх фахівців у галузі раннього розвитку та дошкільної освіти, а також необхідним інструментом їх ефективної роботи в полікультурному та багатомовному освітньому середовищі.