Формування колористично-графічної компетентності у студентів дизайнерських спеціальностей в процесі професійно-практичної підготовки - Лісогор, Алла Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті досліджується процес формування колористично-графічної компетентності як ключової складової професійно-практичної підготовки студентів дизайнерських спеціальностей, що обумовлює розвиток творчого мислення, професійних умінь та практичних навичок майбутніх фахівців в сфері дизайну. Метою дослідження є визначення ефективних педагогічних умов і методів формування колористично-графічної компетентності у студентів в процесі професійно-практичної підготовки. Методами дослідження є аналіз наукової літератури, порівняльний та термінологічний огляди концепцій колористики, графіки, композиції та перспективи, педагогічний експеримент, практичні завдання, спостереження та контент-аналіз студентських робіт, а також порівняння результатів до і після впровадження інноваційних підходів і оцінювання інтегративних навичок студентів. Такий комплексний підхід дозволив оцінити взаємозв’язок теоретичних знань, практичних умінь і особистісних якостей студентів у процесі розвитку колористично-графічної компетентності. Результати дослідження показали, що найбільш ефективними є проєктно-практичні та інтерактивні методи навчання, які сприяють підвищенню рівня колористичного сприйняття, опануванню графічних прийомів, освоєнню композиційних принципів та перспективного мислення. Узагальнено педагогічні рекомендації щодо інтеграції кольорознавства та графічних практик у навчальний процес. Встановлено, що системне поєднання теоретичних знань і практичних завдань стимулює розвиток професійної самостійності, креативності та критичного мислення студентів. Висновки дослідження підтверджують ефективність інтерактивних та проєктно-орієнтованих підходів у формуванні колористично-графічної компетентності. Теоретичне значення полягає у методологічному обґрунтуванні підготовки дизайнерів, практичне – у розробці інтерактивних завдань та художньо-графічних вправ, які підвищують ефективність навчального процесу. Перспективи подальших досліджень пов’язані з впрвадженням цифрових методик і розширенням практичних кейсів.