Педагогічні підходи до формування емоційної стійкості студентів медичних університетів - Савченко, Ірина Петрівна; Творко, Вадим Михайлович; Мудрик, Уляна Михайлівна; Гудак, Петро Степанович; Бідзіля, Павло Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. Метою дослідження є визначення педагогічних підходів до формування емоційної стійкості студентів медичних університетів як важливого чинника професійної підготовки майбутніх лікарів. У статті розглядаються психолого-педагогічні механізми розвитку емоційної стійкості, яка забезпечує здатність медичних працівників ефективно діяти в умовах високого рівня стресу, приймати зважені рішення та підтримувати психоемоційне здоров’я в процесі професійної діяльності. Методи. У процесі дослідження застосовано комплексний підхід, що поєднує теоретичний аналіз наукових джерел, узагальнення педагогічного досвіду та порівняльний аналіз сучасних освітніх практик у медичній освіті. Здійснено аналіз зарубіжних і вітчизняних наукових праць, присвячених проблемі емоційного вигорання, управління стресом та розвитку емоційного інтелекту серед студентів медичних спеціальностей. Особливу увагу приділено виявленню ефективних методів навчання, які сприяють формуванню навичок емоційної саморегуляції, стресостійкості та психологічної адаптації до професійних вимог. Результати. У ході дослідження визначено, що високий рівень емоційного навантаження та інтенсивність навчального процесу в медичних університетах є ключовими факторами ризику розвитку стресу та емоційного вигорання серед студентів. Підтверджено, що ефективне формування емоційної стійкості вимагає системного поєднання теоретичних знань і практичних методів, таких як психологічні тренінги, елементи когнітивно-поведінкової терапії, рольові ігри, моделювання стресових ситуацій, методи самопізнання й рефлексії. Зазначені підходи сприяють розвитку емоційного інтелекту, підвищують здатність студентів до адаптації, самоконтролю та ефективної комунікації. У результаті їх застосування формується готовність майбутніх медиків до роботи в умовах високого емоційного навантаження, що позитивно впливає на якість професійної діяльності та психоемоційне благополуччя. Висновки. Встановлено, що розвиток емоційної стійкості студентів медичних університетів має бути інтегрованим елементом професійної підготовки. Реалізація педагогічних стратегій, орієнтованих на формування емоційної саморегуляції, рефлексії та стрес-менеджменту, дозволяє зменшити ризик емоційного вигорання та сприяє збереженню психічного здоров’я студентів. Перспективним напрямом подальших досліджень є розробка спеціалізованих освітніх програм і психолого-педагогічних інтервенцій, спрямованих на зміцнення емоційної стійкості майбутніх лікарів у процесі професійного становлення.Ключові слова: емоційна стійкість, медична освіта, психологічна підготовка, педагогічні підходи, стрес-менеджмент, емоційний інтелект, когнітивно-поведінкова терапія, саморегуляція, професійна адаптація.