Розвиток навичок цифрової соціальної адаптації та реабілітації постраждалих від війни - Сахарук, Олег Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У післявоєнному контексті відновлення втрачає риси суто технічного процесу й перетворюється на багатовимірну систему підтримки, що поєднує цифрові, соціальні та освітні механізми. Від фрагментованих сервісів суспільство переходить до потреби у цілісній екосистемі, здатній забезпечити безперервність допомоги – від самодопомоги до реабілітаційного супроводу – без повторних звернень, процедурної плутанини та втрати контролю над власною траєкторією. Саме в цьому полягає виклик сучасної цифрової підтримки: не лише створити доступні платформи, а й вибудувати довіру, етичну безпеку та логіку взаємодії, що повертає людині можливість керувати своїм життям. Проблема фрагментованості цифрових рішень стає системною перепоною для відновлення, а інтеграція соціального, освітнього й реабілітаційного вимірів у спільну цифрову архітектуру — передумовою стійкості суспільства. Мета статті полягає у формуванні прикладної моделі цифрової підтримки в освіті, соціальній роботі та реабілітації як складника післявоєнного відновлення, що не зводиться до технічного забезпечення, а охоплює логіку послуг, етику даних та операційні індикатори життєздатності. Методи ґрунтуються на міждисциплінарному огляді впроваджених ініціатив і платформ 2020–2024 років, зіставленні політик цифрової інклюзії, сервісного дизайну та моделей психосоціальної підтримки, а також аналітичному зіставленні освітніх, реабілітаційних і соціальних практик. Результати показують, що цифрова підтримка функціонує як цілісний маршрут, у межах якого об'єднуються первинне оцінювання, мікронавчання, короткострокові втручання та адаптація до змінених умов. Простота інтерфейсів, послідовність кроків, вбудовані підказки та гнучкість до контексту користувача підвищують життєздатність рішень. Ефективність фіксується не через швидкість реакції чи кількість звернень, а через сталість рутин, збереження зв’язків і автономну готовність користувача звертатися по допомогу. Показано вразливі точки цифрової взаємодії: верифікація, міжвідомча навігація, технічна відмова сервісів. Висновки підкреслюють необхідність переходу до інституційного формату цифрової інклюзії із забезпеченням прозорості, етичності, сумісності та стійкого професійного супроводу.Ключові слова: цифрова інклюзія, соціальна підтримка, реабілітація, інтерфейси догляду, офлайн-доступність, етичне управління.