Адаптивні навчально-тестові комп’ютерні програми в системі інженерної STEAM-освіти в Україні - Сліденко, Віктор Михайлович; Поліщук, Валентина Омелянівна; Замараєва, Оксана Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: STEAM-підхід у навчальному процесі сприяє формуванню в студентів інженерного мислення з елементами креативності, а також комплексного бачення проблем і нестандартних способів їх розв’язання з можливістю синтезу нової інформації. Такий підхід особливо важливий сьогодні, за умов воєнного стану в Україні, коли формування креативності в майбутніх інженерів, творчого підходу для створення зразків нової техніки, є актуальною задачею. Метою статті є обґрунтування розробки та впровадження адаптивних навчально-тестових комп’ютерних програм (НТКП) як способу впровадження STEAM-освіти у навчальний процес для стимулювання креативності студентів з урахуванням їх індивідуальних спроможностей і розвитку. Методи. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, використання методів теоретичного аналізу наукових джерел, систематизації даних і порівняльного узагальнення для оцінки перспектив упровадження адаптивних навчально-тестових технологій в освітній процес. Результати. Визначено особливості формування креативної компетентності під час використання платформи дистанційного навчання «Сікорський», як відкритого віртуального навчального середовища КПІ ім. Ігоря Сікорського, що надає адміністраторам, викладачам та студентам широкі можливості застосування сучасних технологій дистанційного навчання. Особливо актуальними є методи з використанням інтерактивних технологій із доступом студентів до професійних науково-конструкторських розробок Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського та реалізації STEAM-освіти через впровадження адаптивних НТКП. Адаптивність забезпечується програмованою реакцією НТКП на активність і коректність відповідей студента на тестові завдання. Навчальні функції підтримуються можливістю повторних запусків програми з рандомізацією запитань, аналізом відповідей та рекомендаціями ефективних джерел інформації. Тестові завдання сформульовані так, щоб уникати двозначного тлумачення й сприяти формуванню правильної відповіді. Висновки. Розробка та впровадження адаптивних НТКП у системі інженерної STEAM-освіти в Україні зумовлені переходом до дистанційного навчання, викликами воєнного часу, необхідністю підвищення ефективності та безперервності освітнього процесу. Запровадження НТКП дозволяє поєднувати навчальні функції з функціями поточного контролю знань. Постановка завдань творчого характеру сприяє розвитку логічного й інженерного креативного мислення з елементами синтезу інформації, що необхідно для створення й упровадження нових конструкцій і технологій. Ключові слова: STEAM-освіта, інженерне мислення, адаптивність, креативність, навчально-тестові програми, компетентнісний підхід.