Роль візуалізації даних у формуванні аналітичної компетентності майбутніх економістів - Круглик, Олег Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. У статті розглядається роль візуалізації даних у формуванні аналітичної компетентності майбутніх економістів. В умовах цифрової трансформації освіти та розвитку економіки, орієнтованої на дані, візуалізація стає ключовим інструментом, що дозволяє студентам не лише опрацьовувати великі масиви інформації, але й ефективно презентувати результати аналізу для ухвалення управлінських рішень. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні освітньої значущості візуалізації та визначенні її впливу на розвиток когнітивних і практичних навичок здобувачів економічної освіти.Методи. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методів: аналіз сучасних наукових публікацій, систематизація педагогічних підходів до навчання, узагальнення практичного досвіду застосування інтерактивних панелей та інформаційних дашбордів у вищій школі. Методологічну основу становить компетентнісний підхід, що передбачає формування вмінь інтерпретації даних, побудови висновків та прийняття рішень на основі візуально поданих результатів. Додатково використано метод case study, що дозволив розглянути приклади ефективного впровадження візуалізаційних технологій у навчальні програми.Результати. Доведено, що візуалізація даних істотно впливає на розвиток аналітичної компетентності студентів-економістів. Застосування інтерактивних діаграм, теплових карт, трендових ліній і багаторівневих дашбордів сприяє підвищенню здатності виявляти закономірності, інтерпретувати складні економічні процеси та будувати прогнозні моделі. Візуалізація виконує також мотиваційну функцію, оскільки робить процес аналізу більш наочним, доступним і практикоорієнтованим. Результати дослідження свідчать, що інтеграція візуалізації у навчальний процес дозволяє студентам більш глибоко зрозуміти взаємозв’язки між економічними показниками, посилює навички критичного мислення та сприяє формуванню здатності до самостійного ухвалення рішень.Висновки. Візуалізація даних є необхідною складовою сучасної економічної освіти та повинна розглядатися як один із базових інструментів формування аналітичної компетентності, адже забезпечує кращу інтерпретацію результатів і створює умови для інтеграції теоретичних знань із практичними завданнями. Перспективними напрямами подальших досліджень є вивчення впливу віртуальної та доповненої реальності на освітню візуалізацію, а також використання штучного інтелекту для створення адаптивних візуальних аналітичних інструментів.Ключові слова: візуалізація даних, аналітична компетентність, економічна освіта, інтерактивні дашборди, критичне мислення, освітні технології, прогнозування.