Інтерактивні методи як засіб формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів - Візнюк, Інесса Миколаївна; Долинний, Сергій Сергійович; Киливник, Вікторія Вікторівна; Плахотнюк, Ганна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто інтерактивні методи як засіб формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів в умовах суспільних трансформацій. Обґрунтовано переорієнтацію освіти на діалогічні та креативні форми, що сприяють усвідомленню культурної ідентичності та міжкультурній відкритості. Проаналізовано ефективність дискусій, проєктів, рольових ігор і цифрових платформ. Дослідження підтверджує, що інтерактивне навчання розвиває етнолінгвістичну чутливість, критичне мислення та культурну інтеграцію в професійній діяльності. Метою статті є обґрунтування інтерактивних методів навчання як засобу формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів. У дослідженні розглянуто інтерактивні методи як ефективний засіб формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів. Методи. Використано контент-аналіз наукових джерел, анкетування студентів, педагогічноме спостереження та експертне оцінювання. Застосування інтерактивних форм навчання (дискусії, рольові ігри, кейси) сприяє розвитку міжкультурної компетентності, критичного мислення та усвідомлення власної етнокультурної ідентичності. Результати підтверджують доцільність інтеграції таких методів у філологічну освіту. Результати опитування, узагальнені та візуалізовані у діаграмах, засвідчують ефективність інтерактивних методів у філологічній освіті: 68 % респондентів відзначили їхню користь для осмислення етнокультурних тем, 72 % – зростання рефлексивності, а 79 % студентів продемонстрували позитивну динаміку за експертною оцінкою. Контент-аналіз відкритих відповідей підтвердив доцільність інтеграції інтерактивного навчання для розвитку міжкультурної компетентності. Індикатори трансформації охоплюють ціннісну орієнтацію, етичну чутливість, культурну обізнаність і професійні навички. Висновок. Інтерактивні методи навчання є дієвим інструментом формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів, адже створюють умови для діалогічного осмислення ідентичності, етичної комунікації та відповідального професійного самовираження. В українському контексті вони не лише підвищують академічну якість підготовки, а й сприяють стійкості, згуртованості та культурній видимості в умовах швидких суспільних змін.У статті розглянуто інтерактивні методи як засіб формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів в умовах суспільних трансформацій. Обґрунтовано переорієнтацію освіти на діалогічні та креативні форми, що сприяють усвідомленню культурної ідентичності та міжкультурній відкритості. Проаналізовано ефективність дискусій, проєктів, рольових ігор і цифрових платформ. Дослідження підтверджує, що інтерактивне навчання розвиває етнолінгвістичну чутливість, критичне мислення та культурну інтеграцію в професійній діяльності. Метою статті є обґрунтування інтерактивних методів навчання як засобу формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів. У дослідженні розглянуто інтерактивні методи як ефективний засіб формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів. Методи. Використано контент-аналіз наукових джерел, анкетування студентів, педагогічноме спостереження та експертне оцінювання. Застосування інтерактивних форм навчання (дискусії, рольові ігри, кейси) сприяє розвитку міжкультурної компетентності, критичного мислення та усвідомлення власної етнокультурної ідентичності. Результати підтверджують доцільність інтеграції таких методів у філологічну освіту. Результати опитування, узагальнені та візуалізовані у діаграмах, засвідчують ефективність інтерактивних методів у філологічній освіті: 68 % респондентів відзначили їхню користь для осмислення етнокультурних тем, 72 % – зростання рефлексивності, а 79 % студентів продемонстрували позитивну динаміку за експертною оцінкою. Контент-аналіз відкритих відповідей підтвердив доцільність інтеграції інтерактивного навчання для розвитку міжкультурної компетентності. Індикатори трансформації охоплюють ціннісну орієнтацію, етичну чутливість, культурну обізнаність і професійні навички. Висновок. Інтерактивні методи навчання є дієвим інструментом формування етнокультурної рефлексії майбутніх філологів, адже створюють умови для діалогічного осмислення ідентичності, етичної комунікації та відповідального професійного самовираження. В українському контексті вони не лише підвищують академічну якість підготовки, а й сприяють стійкості, згуртованості та культурній видимості в умовах швидких суспільних змін.