Дослідно-експериментальна перевірка дієвості педагогічних умов і структурно-функціональної моделі на засадах особистісно орієнтованого підходу - Борак, Ірина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття презентує результати експериментального дослідження формування комунікативних здібностей здобувачів освіти фахових медичних коледжів у межах авторської структурно-функціональної моделі, побудованої на засадах особистісно орієнтованого підходу. Уточнено зміст, структуру та функції комунікативних здібностей майбутніх медичних сестер/братів; визначено компоненти (мотиваційно-ціннісний, когнітивно-змістовий, операційно-діяльнісний, рефлексивно-оцінний), критерії та показники рівнів сформованості. Методологічну основу становлять принципи суб’єкт-суб’єктної взаємодії, контекстності професійної підготовки й інтеграції аудиторних і клініко-імітаційних практик. Описано дизайн педагогічного експерименту (2022–2025): вибірку зі 142 студентів трьох медичних коледжів, розподіл на контрольні та експериментальні групи, етапи (констатувальний, формувальний, узагальнювальний), інструментарій діагностики (анкетування, тести, опитувальники, експертні оцінки), процедури статистичної обробки. Педагогічні умови моделі поєднують індивідуалізовані освітні траєкторії, тренінги комунікації та емпатії, рольові й ділові ігри, рефлексивно-оцінні практики, а також цілеспрямоване використання ІКТ у моделюванні професійних ситуацій. Результати свідчать про позитивну динаміку за всіма компонентами у студентів експериментальних груп: зростає частка здобувачів із високим і достатнім рівнями, скорочується частка із середнім і низьким; підвищуються показники мовленнєвої ясності, комунікативної саморегуляції, навичок міжпрофесійної взаємодії та клініко-етичної чутливості. Доведено ефективність авторської моделі для інтеграції «м’яких» навичок у професійну підготовку, узгоджену з вимогами сучасної медичної практики. Наукова новизна полягає у цілісному поєднанні структурно-функціональної логіки моделі з критеріально-рівневим оцінюванням і перевіркою результатів у різних освітніх контекстах. Практичне значення полягає у можливості тиражування моделі в мережі фахових медичних коледжів, адаптації до навчальних планів і швидкому налаштуванні під ресурсні умови закладу. Обмеження дослідження пов’язані з нерівномірністю вибірки та зовнішніми чинниками воєнного часу; запропоновано напрями подальших студій, зокрема довготермінове відстеження впливу моделі на результати клінічної практики. Ключові слова: комунікативні здібності, м’які навички, особистісно орієнтований підхід, медичні фахові коледжі, педагогічний експеримент.