Рухливі ігри в системі підготовки спортсменів на початковому етапі спортивного вдосконалення - Лещенко, Геннадій Анатолійович; Цап, Ірина Геннадіївна; Березюк, Дмитро Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглядається роль рухливих ігор у системі підготовки спортсменів на початковому етапі спортивного вдосконалення. Метою дослідження є обґрунтування значення рухливих ігор у системі підготовки спортсменів на початковому етапі спортивного вдосконалення. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, системний підхід. Результати дослідження показують, що підготовка спортсменів на початковому етапі спортивного вдосконалення має свої особливості, які відрізняють її від наступних стадій. Зроблено висновок, що цей рівень характеризується передусім формуванням базових рухових умінь і навичок, розвитком загальних фізичних та координаційних здібностей, створенням позитивної мотивації до занять спортом та забезпеченням сприятливого психологічного клімату в навчально-тренувальному процесі. Показано, що на відміну від подальшого етапу, орієнтованого на спеціалізацію, індивідуалізацію та інтеграцію різних компонентів спортивної майстерності, початкова підготовка ґрунтується на універсальному підході, який передбачає всебічний розвиток спортсмена. Досліджено, що рухливі ігри виконують багатофункціональні завдання, серед яких підвищення рухової активності, вдосконалення швидкісних, силових, витривалості, спритності та гнучкості. Доведено, що вони сприяють розвитку координаційних здібностей, формуванню морально-вольових та психологічних рис особистості, а також збереженню культурної спадщини й утвердженню національної ідентичності. Зроблено висновок, що застосування ігрового методу забезпечує підтримку інтересу до занять, створює позитивний емоційний фон і стимулює комплексний розвиток спортсмена. Практичне значення дослідження полягає у можливості широкого впровадження рухливих ігор у тренувальний процес для підвищення ефективності підготовки спортсменів-початківців.Ключові слова: спорт, рухливі ігри, підготовка, розвиток, координація.