Педагогічна рефлексія як чинник професійного розвитку викладача закладу вищої освіти - Чернець, Тетяна Юріївна; Мисула, Маріанна Сергіївна; Руда, Марія Миронівна; Кавецька, Наталія Анатоліївна; Мудра, Уляна Олегівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. З’ясувати роль педагогічної рефлексії у професійному розвитку викладача закладу вищої освіти, визначити її структурні компоненти та окреслити основні шляхи формування рефлексивної культури педагога в умовах сучасних трансформацій освітнього простору. Методи. У дослідженні використано комплекс теоретичних методів — системно-структурний, аксіологічний, діяльнісний, порівняльно-аналітичний і контент-аналіз сучасних наукових джерел. Застосування міждисциплінарного підходу дало змогу виявити сутність педагогічної рефлексії як інтегративного процесу, що поєднує когнітивний, мотиваційно-ціннісний, діяльнісний та емоційно-вольовий компоненти. Узагальнення результатів емпіричних досліджень і практик професійного розвитку викладачів дозволило окреслити ефективні інструменти формування рефлексивної культури. Результати. Педагогічна рефлексія є механізмом професійної саморегуляції, який забезпечує усвідомлення викладачем власних дій, оцінку ефективності педагогічних стратегій і побудову індивідуальної траєкторії професійного зростання. Розкрито зміст основних компонентів рефлексії: мотиваційно-ціннісний визначає ставлення до професійної діяльності та прагнення до саморозвитку; когнітивний забезпечує знання про закономірності педагогічної взаємодії; діяльнісний виявляється у здатності до самоаналізу та корекції дій; емоційно-вольовий підтримує емоційну стабільність і самоконтроль. Визначено ефективні засоби розвитку педагогічної рефлексії: самоаналіз занять, ведення педагогічного щоденника, створення професійного портфоліо, використання відеорефлексії на платформах Microsoft Teams або Zoom, залучення до коучингу, наставництва, супервізії та колегіальних форм взаємодії. Систематичне залучення до рефлексивної діяльності сприяє підвищенню професійної самосвідомості викладача, профілактиці професійного вигорання, розвитку критичного мислення, емпатії й гнучкості мислення. Висновки. Педагогічна рефлексія є базовим чинником професійного розвитку викладача, який забезпечує єдність когнітивного, емоційного та морального вимірів педагогічної діяльності. Розвинена рефлексивна культура сприяє підвищенню якості освітнього процесу, формуванню гуманістичних взаємин між викладачем і студентом, підвищенню педагогічної майстерності та готовності до інновацій. Запропоновано практичні рекомендації щодо впровадження рефлексивних технологій у систему підвищення кваліфікації викладачів, створення рефлексивного освітнього середовища та підтримки спільнот практики у закладах вищої освіти.Ключові слова: рефлексивна культура, педагогічна майстерність, самоаналіз, відеорефлексія, коучинг, наставництво, професійний розвиток, викладач вищої школи.