Перспективи застосування засобів фізичного виховання для корекції стрес-асоційованих станів у дітей 5–6 років - Петренко, Сергій Олегович; Петренко, Наталія Борисівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Актуальність дослідження зумовлена об’єктивним зростанням психоемоційного навантаження на дошкільників в умовах складних соціальних викликів, таких як нестабільність середовища та зміни у форматі освітнього процесу. Мета дослідження – обґрунтувати доцільність та структурно представити систему вправ, що має чітку послідовність, спрямовану на гармонійний розвиток, тим самим демонструючи чіткі перспективи застосування засобів фізичного виховання для комплексної та цілісної корекції стрес-асоційованих станів у дітей 5–6 років. Методи. Проведено комплексний аналіз наукових джерел у галузях педагогіки, дитячої психології та тілесно-орієнтованої терапії для ідентифікації природи стресу. Було встановлено, що стрес у дітей 5–6 років має глибокий багатовимірний прояв, що охоплює чотири взаємопов'язані сфери: фізіологічний, емоційний, поведінковий та когнітивний. Критичний огляд виявив очевидну системну нішу: традиційні програми не містять цілеспрямованих методик, призначених для одночасного впливу на всі чотири сфери, що робить їх недостатньо ефективними. Ця прогалина рішуче обґрунтовує перспективи розробки нового системно організованого підходу. Концептуальна основа запропонованої програми ґрунтується на принципі взаємодії між руховою активністю та пластичністю мозку, використовуючи координовані рухи для стимуляції ділянок, відповідальних за увагу та ефективну емоційну саморегуляцію. Результати. На основі теоретичного обґрунтування була структурно представлена модель корекції, побудована на чіткій послідовності та взаємозв'язку чотирьох взаємно впливових компонентів: фізичного, психоемоційного, когнітивного та соціального. Інноваційне ядро цієї моделі полягає у системній інтеграції класичних засобів фізичного виховання зі спеціалізованими корекційними техніками, такими як: сенсомоторні вправи; елементи йоги та цілеспрямованої дихальної гімнастики; та танцювально-рухова терапія. Деталізація методичного наповнення забезпечує повну основу для практичної реалізації. Висновки. Теоретично обґрунтовано високу перспективність використання цієї цілеспрямованої фітнес-програми для надійної корекції стрес-асоційованих станів у дітей 5–6 років. Запропонована системна модель, що ґрунтується на чіткій послідовності, реалізує продемонстровані перспективи застосування засобів фізичного виховання. Завдяки своїй структурі, програма здатна одночасно впливати на соматичну, емоційну та когнітивну сфери розвитку дитини, що є необхідним для досягнення гармонійного та тривалого корекційного ефекту.Ключові слова: фізичне виховання, корекція стресу, фітнес-програма, діти 5–6 років, психоемоційна корекція, системний підхід, гармонійний розвиток.