Народні університети як інструмент соціальної інтеграції та освіти дорослих: досвід Німеччини в умовах суспільних змін - Чемоданова, Марина Федорівна; Закринична, Наталя Іванівна; Паненко, Інна Олексіївна; Шмакова, Ліана Миколаївна; Мовчан, Оксана Олексіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті здійснено комплексний аналіз діяльності народних університетів (Volkshochschulen – VHS) у Федеративній Республіці Німеччина, які є провідною формою організації освіти дорослих та безперервного навчання. З огляду на зростаючі соціальні, економічні та демографічні виклики, Метою дослідження є визначення ролі, способів фінансування та регіональних особливостей цих інституцій у забезпеченні безперервної освіти, професійного розвитку та соціальної інтеграції дорослого населення в умовах суспільних трансформацій.Методи дослідження включають аналіз наукової літератури та статистичних даних Німецького інституту освіти дорослих (DIE) та річних звітів VHS за 2019–2023 роки, а також застосування порівняльного, аналітичного й структурно– функціонального підходів для оцінки напрямів діяльності, фінансової моделі та вікової структури слухачів. Емпіричну базу розширено для відображення впливу міграційних хвиль та досвіду функціонування закладів у період пандемії COVID– 19, що обґрунтовує необхідність дослідження регіонального контексту.Результати дослідження засвідчують, що найпопулярнішими напрямами освітніх програм залишаються курси з питань здоров’я, іноземних мов, культури, інформаційних технологій і менеджменту. Особливу роль відіграють інтеграційні курси для мігрантів, які сприяють соціальній адаптації та громадянській активності. Виявлено тенденцію до зростання участі осіб віком 50–75 років, що підтверджує орієнтацію народних університетів на інклюзивність, міжпоколіннєву взаємодію та активне довголіття. Пандемія COVID– 19 висвітлила вразливість фінансової моделі народних університетів і зумовила потребу у диверсифікації джерел фінансування, а також підтвердила важливість регіональної політики для стабільності.Зроблено висновок, що народні університети відіграють ключову роль як інструмент безперервної освіти, соціальної згуртованості та розвитку людського капіталу в умовах динамічних суспільних змін. Перспективи подальшого розвитку включають розширення онлайн– форматів, партнерство з роботодавцями, а також зміцнення ролі народних університетів як осередків громадянської освіти.Ключові слова: модель фінансування, народний університет, освітній процес, програма, освіта людей старшого віку, професійна діяльність, регіональний контекст, самореалізація.