Використання систем комп’ютерної алгебри для реалізації математичних моделей економічних задач, які використовують апарат лінійної алгебри - Зіновєєв, Ігор Валерійович; Манько, Наталія Іванівна-Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. Дослідження на конкретних прикладах навчального матеріалу підготовки бакалаврів математичного напрямку здобуття вищої освіти застосовування систем комп’ютерної алгебри для реалізації математичних моделей економічних задач, які використовують апарат лінійної алгебри.Методи. В ході дослідження було використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналіз і синтез наукових джерел, порівняння підходів до розв’язання економіко-математичних задач, системно-структурний аналіз рамок цифрової компетентності, а також узагальнення результатів. Застосування цих методів дало змогу визначити як сильні сторони попередніх підходів, так і наявні невирішені проблеми.Результати. Досвід останніх років показує – сучасне економічне управління, а саме: планування, організація, мотивація, контроль, неможливе без економіко-математичного моделювання. Така вимога суспільства зумовлює необхідність належної підготовки спеціалістів, здатних розробляти відповідні методи та моделі, що, у свою чергу, передбачає інтегрований підхід до навчання студентів як економічних, так і математичних спеціальностей.В статті на конкретних прикладах розв’язання двох задач навчального матеріалу підготовки бакалаврів математичного напрямку здобуття вищої освіти, а саме економетричної задачі побудови та дослідження за статистичними даними лінійної регресійної математичної моделі та задачі міжгалузевого балансу, досліджено використання MS Excel та системи комп’ютерної алгебри Maple для реалізації математичних моделей зазначених задач.В ході порівняння зазначених підходів зроблено висновок про те, що використання систем комп’ютерної алгебри дозволяє легко реалізовувати алгоритми розв’язання розглянутих типів задач завдяки використанню математичної символіки та підтримці символьних обчислень, що особливо важливо в задачах, де необхідно отримати залежності в аналітичній формі.Висновки. Впровадження та використання у навчальному процесі систем комп’ютерної алгебри для реалізації математичних моделей економічних задач, які використовують апарат лінійної алгебри, сприяє підвищенню рівня професійної підготовки студентів, формуванню їх фахових компетентностей.Ключові слова: економіко-математичні моделі, навчання, система комп’ютерної алгебри, MS Excel, Maple, лінійна алгебра, економетрична задача, модель міжгалузевого балансу.