Авторські медійні проєкти у фокусі журналістських студій: освітні виміри медіавиробництва, медіадизайну та архітектоніки форматів - Марків, Олександра Тимофіївна; Білорусцева, Тетяна Миколаївна; Денисюк, Софія Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті досліджено авторські медійні проєкти як сучасний інструмент професійної журналістської підготовки в університетському середовищі. В умовах цифрової трансформації медіа авторські формати – подкасти, блоги, мультимедійні фічери, документалістика, лонгріди – набувають дедалі більшої ваги як способи самовираження, апробації нових жанрово-форматних рішень та побудови зв’язку з аудиторією. У фокусі дослідження – теоретичне осмислення цих проєктів як педагогічної технології в межах журналістських студій. На основі міждисциплінарного підходу, контент-аналізу, кейс-стаді, спостереження та інтерв’ювання обґрунтовано доцільність використання авторських форматів у навчанні журналістів. Визначено типологічні характеристики авторських медіапроєктів, їхні освітні функції та практичну цінність для формування креативного мислення, художньо-технічних і дизайнерських навичок, проєктного підходу та медіаграмотності. Доведено, що в журналістській освіті авторський медійний проєкт слід розуміти як метод комплексної підготовки майбутнього фахівця, який поєднує дослідницьку роботу, креативне мислення, технічні навички та реальну комунікацію з аудиторією. Звідси – наукова новизна дослідження – запропоновано розглядати авторський медіапроєкт як цілісний педагогічний, медіапрофесійний і творчий формат під час підготовки журналістів. Особлива увага приділена моделі реалізації курсу «Журналістські студії: авторські медійні проєкти», яка орієнтована на поетапне проходження студентами повного циклу медіавиробництва – від генерації ідеї до публікації, просування і аналізу зворотного зв’язку. Така модель дозволяє гармонійно поєднувати теорію з практикою, адаптує студентів до запитів сучасної медіаіндустрії та сприяє розвитку їхньої творчої автономії. Ключові слова: авторський медійний проєкт, модель інтеграції авторського медійного проєкту в журналістську освіту, медіавиробництво, медіадизайн, типологія та архітектоніка.