Використання мультимедійних та інтерактивних технологій у викладанні біології у вищій школі - Полякова, Анастасія Сергіївна; Ястребова, Ольга Станіславівна; Власюк, Марія Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. Стаття спрямована на аналіз практики застосування мультимедійних та інтерактивних технологій у викладанні біології у вищій школі, визначення їхніх основних видів, а також на порівняння українського досвіду впровадження цифрових інструментів із міжнародними практиками. Методи. У дослідженні використано аналітичний і порівняльний підходи, які поєднують узагальнення сучасних наукових праць українських і зарубіжних авторів, аналіз практики використання мультимедійних ресурсів, віртуальних лабораторій, гейміфікованих платформ та адаптивних освітніх систем. Методологічну основу становили системний аналіз педагогічних джерел, порівняння результатів досліджень ефективності використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні біології та опис українських кейсів цифровізації освіти. Результати. Установлено, що впровадження мультимедійних технологій у біологічну освіту сприяє вищій наочності навчального матеріалу, підвищенню пізнавальної активності та мотивації студентів. Відеолекції, інтерактивні методи, 3D-моделі та віртуальні лабораторії довели ефективність у формуванні розуміння складних біологічних процесів, що підтверджується як експериментальними даними, так і педагогічними спостереженнями. Розв’язуючи перше завдання, визначено, що мультимедійні ресурси (відеоуроки, інтерактивні ігри, візуалізації) забезпечують цілісне сприйняття матеріалу та розвивають аналітичні здібності студентів. За другим завданням встановлено, що інтерактивні методи, включно з гейміфікацією, груповими формами роботи й онлайн-платформами (Moodle, Kahoot!, LearningApps), активізують участь студентів у навчальному процесі, покращують комунікацію та сприяють розвитку співпраці. За третім завданням проведено порівняльний аналіз українського та міжнародного досвіду, який засвідчив спільні тенденції у використанні цифрових засобів і відмінності в рівні матеріально-технічного забезпечення. Україна, попри виклики пандемії і війни, продемонструвала здатність адаптувати провідні зарубіжні моделі навчання (Coursera, edX, MITx Biology) до власного освітнього контексту. Висновки. Мультимедійні та інтерактивні технології є дієвим інструментом підвищення якості біологічної освіти у закладах вищої освіти. Їх використання сприяє формуванню ключових компетентностей, розвитку творчого мислення та забезпеченню безперервності навчального процесу в умовах триваючої кризи.Ключові слова: віртуальні лабораторії, гейміфікація, цифровізація, адаптивне навчання, онлайн-освіта.