Ефективність персональних фітнес-програм у корекції маси тіла клієнток віком 21–35 років - Хрипко, Інна Василівна; Довгич, Олександр Олександрович; Садовський, Олексій Олександрович; Жовтенко, Євгеній Олександрович; Плахотній, Віталій Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Регулярна рухова активність є одним із базових і науково обґрунтованих засобів профілактики хронічних неінфекційних захворювань, з позитивним впливом на показники маси тіла, жирової маси, окружності талії та метаболічний профіль. Мета дослідження – обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність персональних фітнес-програм, спрямованих на корекцію маси тіла жінок віком 25–35 років, із урахуванням факторів мотивації до занять. Методи дослідження – педагогічні (експеримент констатувальний та формувальний), соціологічні (анкетування), медико-біологічні, методи математичної статистики. Дослідження тривало 12 тижнів на базі фітнес-центру Total Fitness (м. Київ) за участю 20 жінок із надлишковою масою тіла (ІМТ > 25 кг/м²). Результати дослідження. У структурі мотивацій жінок провідними є орієнтація на здоров’я та зовнішність, соціальні й психологічні мотиви відіграють другорядну роль. Розроблена програма базується на поєднанні кардіо, силових та функціональних вправ, із врахуванням оздоровчо-рекреаційної спрямованості, рекомендацій ACSM та підходів до корекції ваги й зниження стресу. Впроваджена 12-тижнева комбінована персональна програма забезпечила зниження маси тіла, ІМТ та окружності талії, що асоціюється зі зменшенням ризику метаболічного синдрому. Також відзначено позитивні зміни у силових показниках і підвищення прихильності до занять. Персоналізований формат тренувань забезпечує не лише оптимізацію морфо-функціональних параметрів, але й підвищує мотивацію, прихильність до занять і сприяє формуванню стійких поведінкових змін, спрямованих на підтримання здорового способу життя. Висновки. Персональні фітнес-програми довели ефективність як засіб корекції надмірної маси тіла та профілактики метаболічних порушень у жінок 21–35 років. Результати дослідження підтверджують доцільність широкого впровадження персональних фітнес-програм як ефективного засобу первинної профілактики метаболічного синдрому, серцево-судинних та ендокринних порушень у жінок із надмірною масою тіла.