Варіативність дидактичних підходів у підручниках математики для початкових класів в умовах реалізації концепції Нової української школи - Вишинська, Галина Василівна; Столяр, Валентина Антонівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджуються окремі аспекти реалізації принципу варіативності у початковій математичній освіті в контексті реформи Нова українська школа (НУШ). Зокрема розглядаються варіативні дидактичні підходи, які реалізовані у чинних підручниках з початкового курсу математики різного авторства (С. Скворцової та О. Онопрієнко, О. Гісь та І. Філяк, С. Логачевської та С. Тарнавської, В. Бевза та Д. Васільєвої, Н. Будної та М. Беденко, Т. Прошкуратової та А. Пархоменко, О. Корчевської та М. Козак, О. Істер, Н. Листопад, Г. Лишенко тощо), створені відповідно концепції НУШ. Здійснено порівняльний аналіз окремих навчальних видань з урахуванням особливостей компетентнісного, діяльнісного, особистісно орієнтованого навчання, спрямованого на формування математичної та інших ключових компетентностей молодших школярів. У дослідженні обгрунтовано педагогічну доцільність поєднання різних дидактичних стратегій у початковій математичній освіті. Мета дослідження: аналіз варіативності дидактичних підходів, реалізованих у підручниках математики для початкових класів Нової української школи. Використано методи: аналіз наукової літератури (для дослідження поточного стану наукових напрацювань з тематики; для обґрунтування теоретичної бази дослідження), контент-аналіз підручників (для виявлення, порівняння, систематизації дидактичних підходів, які реалізовані в текстах, ілюстраціях, схемах, завданнях, структурі матеріалів підручників), порівняльний аналіз (для зіставлення дидактичних підходів у різних підручниках; встановлення спільного та відмінного у їхній реалізації), узагальнення та систематизації (для упорядкування виявлених дидактичних підходів, представлення підсумків дослідження). У висновках підкреслено, що наявність різноманітних дидактичних моделей дозволяє педагогам адаптувати навчання до неоднорідних освітніх потреб учнів, але ефективність цієї варіативності значною мірою залежить від здатності вчителя критично відбирати та комбінувати ресурси. Тому успіх варіативних дидактичних підходів у математичній освіті опосередкований не лише якістю підручників, але й методологічною обізнаністю вчителя та його адаптивними практиками в межах реалій класної кімнати.