Зміст і структура іншомовної професійної компетентності майбутнього вчителя нефілологічної спеціальності - Овчаренко, Лілія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття має на меті розкрити зміст і структуру іншомовної професійної компетентності майбутніх учителів нефілологічних спеціальностей, визначити її складові та окреслити умови ефективного формування в контексті сучасних освітніх тенденцій і вимог європейського освітнього простору. Методи. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і педагогічних методів: аналіз наукової літератури з проблеми формування професійної та іншомовної компетентностей; порівняльно-узагальнювальний метод для систематизації теоретичних підходів; метод моделювання для визначення структури іншомовної професійної компетентності; У результатах конкретизовано зміст і структуру іншомовної професійної компетентності майбутнього вчителя нефілологічної спеціальності. Зокрема, виокремлено та схарактеризовано основні структурні складники іншомовної професійної компетентності вчителя нефілологічної спеціальності – це лінгвістична, соціокультурна, міжкультурна та комунікативна компетенції, а також психологічна готовність до міжкультурної взаємодії.Висновки. Сформована іншомовна професійна компетентність є невід’ємною складовою професійного становлення вчителя нефілологічного профілю, адже забезпечує його конкурентоспроможність, академічну мобільність і готовність до міжкультурної комунікації. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розроблення практичних моделей формування зазначеної компетентності з урахуванням специфіки різних спеціальностей. Ключові слова: іншомовна професійна компетентність, майбутній учитель, нефілологічна спеціальність, структура компетентності, комунікативні уміння, іншомовна освіта, педагогічні умови.