Корекційно-розвивальний потенціал фізичного виховання дошкільнят із затримкою мовленнєвого розвитку - Ковальова, Наталія Володимирівна; Кузнецова, Лариса Іванівна; Єфанова, Валентина Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: у статті розглянуто актуальну проблему фізичного виховання у роботі з дітьми дошкільного віку із затримкою мовленнєвого розвитку. Визначено, що фізичне виховання є ефективним засобом не лише фізичного, а й психічного та мовленнєвого розвитку дошкільнят, оскільки активізує компенсаторні механізми, стимулює мовленнєву активність і забезпечує гармонійний розвиток дитини.Мета статті: визначення корекційно-розвивального потенціалу фізичного виховання дошкільнят із затримкою мовленнєвого розвитку.Методи: аналіз даних науково-методичних джерел; теоретичні: аналіз, синтез, узагальнення, порівняння даних науково-методичної літератури щодо досліджуваної проблеми.Результат: На основі аналізу сучасних наукових досліджень і публікацій встановлено, що фізичне виховання є одним із важливих чинників розвитку дітей старшого дошкільного віку із затримкою мовленнєвого розвитку. Рухова активність сприяє покращенню функцій центральної нервової системи, координації рухів, розвитку дрібної моторики, що безпосередньо пов’язано з удосконаленням мовленнєвих процесів. Розглянуто диференційований підхід до використання рухливих ігр, вправ на координацію, які сприяють формуванню правильного дихання, покращенню артикуляційної моторики, розвитку уваги, пам’яті та мовного ритму.У процесі аналізу наукових джерел виділено низку проблем, що залишаються недостатньо розробленими у сфері фізичного виховання дітей із затримкою мовленнєвого розвитку. Насамперед це відсутність систематизації рухливих ігор за віковими особливостями та рівнем фізичної підготовленості дошкільників, недостатня кількість методичних розробок щодо оцінювання впливу різних ігрових форм на окремі компоненти моторики та мовлення, а також потреба в уніфікації підходів до інтеграції рухливих ігор у корекційно-розвивальної роботи. Окремо підкреслено перспективність використання цифрових технологій (відеоаналізу, мобільних додатків, інтерактивних ігор) для контролю ефективності фізкультурно-ігрових занять і моніторингу індивідуального прогресу дітей.Висновки: Фізичне виховання має виражений корекційно-розвивальний потенціал у роботі фізичного виховання дітей із мовленнєвими труднощами старшого дошкільного віку. Рухливі ігри, дихальні та координаційні вправи сприяють розвитку моторики, активізують мовленнєву діяльність і покращують загальний психоемоційний стан дітей.Ефективність занять забезпечується систематичністю, індивідуальним підходом та поєднанням ігрових і корекційних методів. Використання засобів фізичного виховання в освітньому процесі доцільно розглядати як важливу умову гармонійного розвитку у роботі з дітьми п’яти-шести років із порушенням мовленнєвого розвитку.Ключові слова: дошкільнята, затримка мовлення, старший дошкільний вік, фізичне виховання, ігри, корекція, фізичні вправи.