Інтеграція елементів рекреаційної географії у зміст шкільної географічної освіти: досвід, проблеми, шляхи оновлення - Браславська, Оксана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Географічна освіта у школі має міждисциплінарний характер, адже поєднує знання з природничих, соціальних, економічних і екологічних наук. Її специфіка полягає в тому, що вона не лише передає фактичні знання про світ, а й формує в учнів просторове мислення, картографічні навички, уміння аналізувати взаємодію природи і людини. Сучасна географічна освіта в Україні поступово трансформується: від теоретичного заучування фактів до формування компетентного громадянина, орієнтованого у просторі, ресурсах та можливостях свого регіону й країни. Мета – розглянути особливості інтеграції елементів рекреаційної географії у зміст шкільної географічної освіти. Методи. У ході дослідження застосовувалися наукові методи, серед яких теоретичне узагальнення, формалізація, аналіз і синтез, а також логічне узагальнення отриманих результатів. Результати. У рекреаційній географії основна увага приділяється дослідженню рекреаційних умов і ресурсів, як природних, так і соціально-економічних. Інтеграція елементів рекреаційної географії у зміст шкільної географічної освіти сприяє формуванню туристично-краєзнавчої та просторової компетентності; розвитку екологічного мислення і сталого споживання; стимулюванню громадянської активності – учні досліджують свій край; підготовці учнів до реальних життєвих ситуацій: планування подорожі, бюджет, орієнтація на місцевості. Розглянуто окремі позитивні приклади, які вже реалізуються: програма НУШ включає краєзнавчі та екологічні модулі, де можлива рекреаційна тематика(5–6 класи); теми про ресурсний потенціал, туристичну привабливість та інші (8–10 класи). Виділено основні проблеми, а також визначено шляхи оновлення та перспективи інтеграції елементів рекреаційної географії у зміст шкільної географічної освіти. Висновок. Інтеграція рекреаційної географії в шкільний курс – це не просто оновлення змісту освіти, а шлях до формування сучасного громадянина, здатного цінувати природу, культуру, ресурси свого краю та відповідально планувати діяльність у просторі. Для цього потрібні системна підтримка вчителя, сучасні матеріали й міжпредметна співпраця, а також активне залучення учнів до проєктного навчання та локальних ініціатив.Ключові слова: географія, рекреаційна географія, шкільна освіта, вчитель, компетентність, учень.