Застосування методів математичної статистики у соціально-педагогічних наукових дослідженнях - Вишинська, Галина Василівна; Столяр, Валентина Антонівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою статті є теоретичне обґрунтування та практичне визначення доцільності використання методів математичної статистики у соціально-педагогічних дослідженнях як інструменту підвищення наукової достовірності, об’єктивності та аналітичної глибини педагогічних висновків. У межах дослідження розглянуто сучасні підходи до застосування статистичних методів у педагогічній науці, визначено їх можливості для кількісного аналізу освітніх явищ, проаналізовано етапи статистичної обробки емпіричних даних та розроблено рекомендації щодо оптимізації використання статистичних інструментів у педагогічних експериментах. Методологічну основу дослідження становлять системно-аналітичний, порівняльний і структурно-функціональний методи, які дали змогу розкрити закономірності використання статистичного аналізу в соціально-педагогічній практиці. У процесі роботи узагальнено результати провідних науковців, що досліджують питання інтеграції кількісних і якісних підходів, формування статистичної культури дослідника, цифровізації обробки даних та побудови прогнозних педагогічних моделей. Результати дослідження підтвердили, що ефективність педагогічних експериментів значною мірою залежить від правильного вибору статистичних методів, дотримання етапності аналізу, коректної інтерпретації результатів та застосування цифрових інструментів обробки даних. Запропоновано структурну модель статистичної обробки емпіричних даних, яка охоплює шість етапів: підготовчий, первинний, описовий, інференційний, моделювальний та інтерпретаційно-аналітичний. Обґрунтовано доцільність використання кореляційного, регресійного, дисперсійного, факторного та кластерного аналізів як універсальних інструментів дослідження освітніх явищ. Сформульовано практичні рекомендації щодо стандартизації статистичних процедур, підвищення рівня цифрової компетентності педагогів-дослідників та інтеграції кількісного аналізу з педагогічною інтерпретацією результатів. У підсумку зроблено висновок, що системне застосування методів математичної статистики сприяє підвищенню доказовості педагогічної науки, формуванню нової аналітичної культури дослідження й розвитку доказово-орієнтованої педагогіки в умовах цифровізації освіти. Ключові слова: педагогічне дослідження, математична статистика, статистичний аналіз, кількісні методи, достовірність результатів, педагогічний експеримент, цифровізація, освітні процеси.