Формування цифрової грамотності майбутніх хореографів у процесі професійної підготовки - Говорченко, Сергій Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. Метою статті є обґрунтування педагогічних умов, методів і засобів ефективного формування цифрової грамотності майбутніх хореографів як невіддільної складової їхньої професійної компетентності в умовах цифрової трансформації мистецької освіти. Методи. У дослідженні застосовано комплекс наукових методів: аналіз наукової літератури; порівняльно-оглядовий підхід до вивчення вітчизняного й зарубіжного досвіду використання цифрових технологій у хореографічній освіті; синтез і узагальнення отриманих даних. Результати. Встановлено, що цифрова грамотність майбутніх хореографів охоплює здатність ефективно працювати з цифровими пристроями та програмним забезпеченням, критично аналізувати інформацію, розрізняти достовірні та маніпулятивні джерела, забезпечувати кібербезпеку і комунікувати в цифровому просторі. Ключовими педагогічними умовами її формування визначено створення цифрового освітнього середовища, інтеграцію цифрових технологій у навчальний процес, використання різноманітних форматів цифрових матеріалів (відеоаналіз, онлайн-платформи, соціальні мережі). Показано, що перехід до інтерактивних і креативних методів навчання сприяє розвитку професійної мотивації, самостійності, рефлексивних умінь і командної взаємодії у віртуальному середовищі. Виявлено виклики, як-от обмежене фізичне сприйняття руху в дистанційному форматі, технічні труднощі, недостатня компетентність окремих здобувачів і викладачів. Запропоновано шляхи їх подолання через підвищення цифрової грамотності, розвиток кібербезпеки, оновлення нормативної бази та створення інклюзивного освітнього простору. Висновки. Цифрова грамотність стала ключовою складовою професійної підготовки хореографів, готуючи їх до створення та популяризації хореографічних продуктів у цифровому середовищі. Інтеграція цифрових технологій стимулює творчу самореалізацію, критичне мислення й адаптацію до сучасних умов. Успіх процесу залежить від компетентності викладачів, технічної підтримки та інвестування в цифрову освіту. Перспективним є розроблення методик системної інтеграції цифрових інструментів у навчальні програми хореографічних спеціальностей. Ключові слова: цифрові технології, мистецька освіта, хореографічне мистецтво, мультимедійні ресурси, соціальні мережі.