Підготовка майбутніх учителів до формування комунікативної культури учнів в умовах цифровізації освіти - Уманська, Юлія Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті обґрунтовано актуальність підготовки майбутніх учителів до формування комунікативної культури учнів в умовах цифровізації освіти. Підкреслено необхідність врахування особливостей підготовки майбутніх учителів до формування досліджуваного феномена. Привернуто увагу до особливостей етикетної культури у віртуальному просторі. Визначено його напрями розвитку: взаємодія з гаджетами, безпосереднє спілкування в мережі, самопрезентація в мережі тощо. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні та виявленні особливостей підготовки майбутніх учителів до формування комунікативної культури учнів ЗЗСО в умовах цифровізації освіти. Визначено що підготовка майбутніх учителів до формування комунікативної культури учнів у цифровому просторі, розглядається як система, що є сукупністю цільового, змістового, операційно-дійового, оцінково-результативного компонентів, кожен з яких містить особливості цифровізації, і відповідає актуальним викликам цифрової трансформації освіти. Представлено власний досвід практичної реалізації інтерактивних методів у підготовці майбутніх учителів до формування комунікативної культури учнів в умовах цифровізації. Запропоновано практичні прийоми використання онлайн сервісів, дидактичних конструкторів для ефективної підготовки із зазначеного напряму виховання учнів.Висновки. Комунікативна культура в цифровому просторі – це не просто знання правил нетикету, це ціннісна орієнтація, що визначає ставлення людини до інших у середовищі технологій. Завдання сучасної освіти виховати людину, яка здатна до критичного мислення, до відповідальності, спілкується толерантно; етично використовує цифрові ресурси. Формування комунікативної культури учнів – один із головних напрямів ЗЗСО. Успішне виконання цього завдання можливе за умови ефективної підготовки майбутніх учителів. Підготовка майбутніх фахівців до формування комунікативної культури учнів у цифровому просторі має забезпечити належний рівень сформованості комунікативної компетентності. Вони мають не тільки володіти цифровими навичками комунікативної культури, а й розвивати їх в учнів. Подальших досліджень потребує партнерська взаємодія школи, сім’ї у формуванні комунікативної культури дітей в умовах цифровізації освіти. Ключові слова: комунікація, комунікативна культура, цифровий простір, методи навчання, підготовка майбутнього вчителя.