Використання EdTech-платформ у процесі формування лексичної компетентності молодших школярів на уроках іноземної мови - Петрик, Крістіна Юріївна; Смолка, Анастасія Геннадіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті досліджено можливості використання EdTech-платформ у процесі формування лексичної компетентності молодших школярів на уроках іноземної мови. Підкреслено, що лексична компетентність є ключовою складовою комунікативної компетентності, оскільки словниковий запас здобувачів початкової освіти безпосередньо впливає на успішність засвоєння граматичного матеріалу, розвиток навичок говоріння, читання, письма й аудіювання. Автори статті обґрунтовують доцільність упровадження цифрових освітніх технологій у практичну підготовку в навчанні іноземної мови, зокрема завдяки їхній відповідності віковим особливостям молодших школярів, потребі у візуалізації, емоційній підтримці, гейміфікації та індивідуалізації освітнього процесу. EdTech-платформи дозволяють забезпечити високий рівень залучення здобувачів початкової освіти до навчальної діяльності, активізують пізнавальну мотивацію та сприяють створенню інтерактивного мовного середовища. У статті подано аналіз функціоналу провідних освітніх платформ (Lingokids, Novakid, Voxy, SmartyKids, ClassDojo, BBC Bitesize, Duolingo ABC, Blooket, TinyTap, Flocabulary, Read Along, Genially), які забезпечують можливості для формування словникового запасу здобувачів за допомогою ігор, відео, інтерактивних вправ і мультимедійних засобів. Розглянуто приклади інтеграції платформ в освітній процес, їхню ефективність та переваги порівняно з традиційними методами навчання. Зроблено висновок про значний потенціал EdTech-інструментів для розвитку іншомовної лексичної компетентності молодших школярів в умовах сучасного цифрового освітнього середовища. Ключові слова: EdTech-платформи, лексична компетентність, здобувачі початкової освіти, іноземна мова, гейміфікація, мультимедійне навчання, цифрова освіта.