Тенденції розвитку управління освітнім процесом у сучасній початковій школі - Красюк, Людмила Василівна; Богута, Валентина Миколаївна; Павленко, Юлія Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Сучасні тенденції розвитку початкової освіти зумовлюють необхідність інтеграції нових підходів до управління освітнім процесом для забезпечення його якості, гарантії відповідності новим стандартам та міжнародним вимогам, підвищення конкурентних переваг закладу. Метою статті є аналіз актуальних стратегій управління освітнім процесом у сучасній початковій школі. Методологія дослідження включала загальні наукові методи: аналіз і синтез, порівняння, структурно-логічний метод, систематизацію, узагальнення та абстракцію. Результати. У дослідженні визначено ключові вектори трансформації початкової освіти, зокрема, впровадження форм дистанційного та змішаного навчання, інтеграції цифрових інструментів та штучного інтелекту, що відображається на системах управління навчанням. Детерміновано ключові складові системи управління якістю освіти, серед яких – політика та стратегія якості, інструменти та процедури, безперешкодний зворотний зв'язок. Розглянуто ключові переваги інтеграції інноваційних підходів у початкову освіту як концепції підвищення її якості, з-поміж яких – індивідуалізація освіти та розвиток інклюзивності, розширення меж навчальної методології, підвищення зацікавленості та вмотивованості учнів. Детерміновано виклики сучасного управління освітою, в тому числі, нерівномірність ресурсного забезпечення, недостатня компетентність персоналу, необхідність уніфікації підходів до цифровізації процесів управління. Висновки. У дослідженні визначено основні тенденції розвитку управління освітнім процесом у сучасній початковій освіті: трансформація стандартів якості освіти, динаміка підходів до моніторингу, необхідність розроблення системи заходів щодо підвищення якості та процедур її забезпечення. Обґрунтовано, що менеджмент в початковій освіті передбачає налагодження методичної роботи в школі, проведення відкритих уроків вчителів, цільових семінарів та взаємовідвідування уроків, залучення стейкхолдерів та зорієнтованість на безперервне вдосконалення. Ключові слова: організація, управління, початкова освіта, методична робота в школі, методичні об'єднання вчителів початкової школи, відкриті уроки вчителів, семінари по обговоренню проблемних питань організації освітнього процесу, взаємовідвідування уроків, форми методичної роботи.