Роль мови програмування Python у формуванні компетентностей фахівців фінансово-технологічного профілю - Сіленко, Максим Олегович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасний фінансовий сектор стрімко трансформується під впливом цифрових технологій, де програмування є обов’язковим елементом професійної підготовки спеціалістів. Мова Python з її потужними інструментами для аналізу даних і моделювання є основним засобом для поєднання теоретичних фінансових знань з практичними обчислювальними навичками. У дослідженні розкрито потенціал такої інтеграції для посилення конкурентоспроможності випускників у динамічному середовищі FinTech. Мета дослідженняполягає в обґрунтуванні значення мови програмування Python для розвитку професійних навичок фахівців у сфері фінансових технологій з акцентом на інтеграцію технологічних інструментів у навчальні програми. У роботі проаналізовано шляхи поєднання фінансової експертизи з обчислювальними методами для посилення аналітичних здібностей та адаптивності до цифрових трансформацій у банківській та інвестиційній галузях. Методи дослідження охоплюють: аналіз літератури для систематизації наявних практик викладання мови Python у фінансовій освіті; теоретичне моделювання для обґрунтування педагогічних стратегій; описовий метод для характеристики умов впровадження (міждисциплінарна координація, цифрові платформи) та конкретних методик навчання (проблемний аналіз, колаборативне кодування, проєктна робота). Результати засвідчили, що Python є ефективним каталізатором для вдосконалення критичного оцінювання інформації та алгоритмізації задач, особливо у контексті моделювання ризиків чи прогнозування ринкових динамік. Встановлено, що проєктні завдання сприяють інтеграції знань з економіки та інформатики, тоді як кейсові вправи розвивають уміння швидко інтерпретувати великі обсяги даних. Крім того, колаборативні формати посилюють командну динаміку, а поступове ускладнення вправ – від базових скриптів до складних прогнозних моделей – забезпечує стале зростання компетенцій. У висновках підкреслюється, що системне впровадження Python в освіту не лише підвищує практичну готовність випускників, але й формує підґрунтя для інноваційних рішень у фінансовому секторі. Рекомендовано адаптувати навчальні програми з урахуванням динамічних ринкових вимог, що сприятиме подальшому вивченню етичних аспектів технологій.