Інтеграція інклюзивної педагогіки в систему освіти України - Савченко, Марина Сергіївна; Ткаченко, Людмила Василівна; Гречанівська, Галина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю інтеграції принципів інклюзії в освіту України як дієвого механізму забезпечення гуманності, рівного для всіх доступу та освітніх можливостей. У сучасних умовах трансформації українського суспільства та реформування освітньої галузі особливої уваги потребує ознайомлення майбутніх педагогів з принципами інклюзивної педагогіки, що дає їм змогу ефективно впроваджувати ці підходи в практичну діяльність. Метою статті є теоретичне обґрунтування та визначення напрямів інтеграції принципів інклюзивної педагогіки в освітню систему України для підвищення рівня соціальної справедливості та професійної готовності майбутніх педагогів. Методи дослідження охоплюють аналіз науково-педагогічної літератури, порівняльно-аналітичний підхід до вивчення європейського досвіду інклюзивної освіти, узагальнення вітчизняних практик підготовки педагогів та системно-структурний розгляд моделей інтеграції інклюзивних принципів у навчальний процес. Результати дослідження свідчать, що ефективне впровадження інклюзивної педагогіки сприяє підвищенню рівня толерантності, емпатійності та комунікативної компетентності студентів, формуванню їхньої професійної готовності до роботи з різними соціальними групами, зокрема з особами з інвалідністю та уразливими категоріями населення. Запровадження модульних курсів з інклюзивної педагогіки, міждисциплінарних навчальних програм і практико-орієнтованих занять дає змогу вдосконалити систему професійної підготовки, зробити її більш гуманістичною та соціально скерованою. У висновках підкреслено, що інтеграція інклюзивної педагогіки в освітній процес є стратегічним напрямом розвитку української системи освіти, який забезпечує реалізацію принципів соціальної справедливості та рівних можливостей. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення методологічної бази інклюзивної підготовки педагогів, формування міжвідомчих моделей співпраці та створення цифрових платформ для підтримки інклюзивного навчання.