Доповнена та віртуальна реальність у професійній підготовці та оцінці навичок - Шкатула, Олександр Павлович; Олексієнко, Лариса Анатоліївна; Решетіло, Дмитро Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стрімкий розвиток цифрових технологій, поява імерсивних середовищ та зростання вимог до якості професійної підготовки зумовлюють необхідність переосмислення традиційних освітніх підходів. Сучасний ринок праці, що трансформується під впливом цифровізації, потребує фахівців, здатних ефективно працювати в нових умовах. Це зумовлює необхідність інтеграції технологій доповненої (AR – Augmented Reality) та віртуальної (VR – Virtual Reality) реальності в систему професійного навчання. Застосування цих технологій створює нові умови для формування практичних навичок, розвитку критичного мислення й побудови ефективних систем оцінювання компетентностей. Метою статті є обґрунтування теоретико-методологічних засад та розроблення практичних підходів до застосування AR і VR-технологій у процесі професійної підготовки й оцінювання навичок фахівців. У статті висвітлено роль інноваційних цифрових інструментів у формуванні компетентностей майбутніх фахівців, визначено специфіку їхнього впливу на якість практичного навчання та ефективність системи оцінювання результатів освітньої діяльності. Методологічну основу дослідження становлять системний, компетентнісний та інноваційно-технологічний підходи, які забезпечили комплексний аналіз взаємозв’язку між сучасними освітніми технологіями, педагогічними моделями й процесом формування професійних умінь. Застосовано методи порівняльного аналізу, логіко-структурного узагальнення, моделювання та систематизації. Результати дослідження представлено у формі алгоритмічної та структурної моделей інтеграції AR і VR у професійну освіту, що відображають послідовність етапів цифрової трансформації освітнього процесу, а саме: аналітико-підготовчий, інтеграційний, навчально-діяльнісний та оцінювально-аналітичний. Побудовано концептуальну схему взаємодії між технологічними, освітніми та аналітичними складниками, що формує основу для підвищення якості професійної підготовки та об’єктивності оцінювання навичок. У висновках узагальнено, що застосування технологій AR і VR сприяє підвищенню ефективності освітнього процесу, наочності й безпечності практичної діяльності, а також формує адаптивну, гнучку й об’єктивну систему оцінювання професійних компетентностей. Запропоновані моделі можуть бути застосовані для модернізації освітніх програм, створення симуляційних середовищ і впровадження інтелектуальних навчальних систем у професійну освіту.