Методика розвитку ритмічного чуття у дітей через вокальну інтерпретацію музичних творів - Нізоміддінова, Руслана (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є наукове обґрунтування методичних засад розвитку ритмічного чуття у дітей засобами вокальної інтерпретації музичних творів як ключового компонента музично-естетичного виховання. У дослідженні визначено сутність поняття «ритмічне чуття», його психофізіологічні передумови, а також роль вокальної діяльності у формуванні здатності дітей до цілісного музичного сприймання, ритмічної координації та художньо-виразного виконання. Методи. Для досягнення мети використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: аналіз і синтез наукових джерел із музичної педагогіки та психології розвитку, систематизацію емпіричних спостережень за вокальною діяльністю дітей, порівняльно-аналітичний метод для виявлення ефективних педагогічних підходів, а також моделювання методичних прийомів розвитку ритмічного слуху. Застосовано системно-діяльнісний, культурологічний і компетентнісний підходи, що дозволили комплексно розкрити процес формування ритмічної компетентності у дітей. Результати. Установлено, що розвиток ритмічного слуху відбувається поетапно — від мимовільного сприймання музичного пульсу до свідомого оперування метроритмічними структурами. Доведено, що ефективність формування ритмічного чуття забезпечується реалізацією принципів поступовості, наочності, поєднання вокальної діяльності з руховими вправами, елементарним інструментуванням і творчими завданнями. Визначено методичні прийоми — ритмічне імітування, тактування пісні, ритмізацію мовного матеріалу, інтерактивні ігри, вокально-ритмічну імпровізацію, які сприяють розвитку слухово-рухової координації, ансамблевих навичок, виразності виконання та активізації креативності. Обґрунтовано, що ритм у вокальній інтерпретації виступає структурною та художньо-емоційною основою музичного твору, визначаючи його естетичну цілісність. Висновки. Систематичне використання вокально-ритмічних вправ у поєднанні з ігровими технологіями та художньою мотивацією сприяє формуванню ритмічної компетентності дітей, розвитку музичного мислення, комунікативних і когнітивних навичок. Розвиток ритмічного чуття є важливою передумовою становлення естетичного досвіду та музично-творчої активності учнів. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні ефективності інтегрованих вокально-ритмічних методик у процесі формування цілісного музичного сприймання дітей молодшого шкільного віку.