Фітнес-технології східних практик: перспективи інтеграції у спортивну підготовку - Тодорова, Валентина Георгіївна; Будяченко, Владислав Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового обґрунтування ефективності застосування східних практик як інструменту гармонізації тренувального процесу, підвищення його варіативності та стійкості до навантажень. Мета дослідження – обґрунтувати теоретичні та методичні засади інтеграції фітнес-технологій східних практик у систему спортивної підготовки, визначити їхній вплив на розвиток основних фізичних якостей, процеси відновлення та психофізичну стійкість спортсменів, а також сформулювати методичні рекомендації щодо їх раціонального застосування. Методи дослідження. У роботі використано теоретичний аналіз, узагальнення і систематизацію сучасних наукових джерел за темою; методи порівняльного аналізу фітнес-технологій східних практик; контент-аналіз наукових публікацій за останні п’ять років; структурно-функціональний підхід до оцінки тренувального процесу; методи експертної оцінки та педагогічного моделювання. Результати дослідження. Встановлено, що східні практики характеризуються поєднанням рухової активності, дихальної регуляції та психоемоційної концентрації, що забезпечує їх комплексний вплив на функціональні системи організму. Обґрунтовано доцільність включення східних практик у три основні блоки тренувального процесу. Запропоновано методичні рекомендації щодо поетапного впровадження східних практик у тренувальний процес з урахуванням специфіки виду спорту, рівня підготовленості та індивідуально-психофізіологічних особливостей спортсменів. Доведено, що системне застосування цих практик сприяє покращенню варіабельності серцевого ритму, прискоренню відновлення після навантажень, підвищенню концентрації уваги та формуванню емоційної стійкості. Висновки. Інтеграція фітнес-технологій східних практик у спортивну підготовку є перспективним напрямом підвищення ефективності тренувального процесу та профілактики перевтоми. Східні практики забезпечують цілісний вплив на фізичну, психічну та регуляторну сфери спортсмена, сприяють оптимізації адаптаційних реакцій, відновленню ресурсів організму та формуванню внутрішньої стійкості до стресу. Їхнє поетапне впровадження у структуру тренувального циклу дозволяє гармонізувати фізичне та психоемоційне навантаження, підвищити ефективність спортивної діяльності й створити нову парадигму підготовки, орієнтовану на збереження здоров’я, стійкість і довготривалу спортивну працездатність. Ключові слова: психофізична регуляція, нейром’язова адаптація, активне відновлення, стресостійкість спортсменів, інтегративні тренувальні технології.