Дидактичні засоби та методи формування колористичного бачення майбутніх фахівців у сфері візуального мистецтва - Паньок, Тетяна Володимирівна; Ананьїн, Антон Сергійович; Войтенко, Юлія Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета статті полягає у визначенні ефективних дидактичних засобів та методів формування колористичного бачення майбутніх фахівців у сфері візуального мистецтва, обґрунтуванні їх педагогічного потенціалу та окресленні шляхів інтеграції в освітній процес. Методи. У дослідженні застосовано аналіз наукових публікацій українських авторів, узагальнення художньо-педагогічного досвіду, порівняння та систематизація дидактичних підходів до вивчення кольору у мистецькій освіті. Результати. З’ясовано сутність колористичного бачення як інтегрованої педагогічної категорії, визначено його структурні компоненти (перцептивний, когнітивний, аналітичний, операційно-практичний). Виокремлено три групи дидактичних засобів (наочні, практичні, цифрові) та охарактеризовано методи навчання (спостереження, аналіз, порівняння, проблемно-пошуковий та проєктний підхід), застосування яких забезпечує поетапний розвиток колористичного мислення. Наведені приклади вправ демонструють можливості практичного впровадження запропонованих методичних рішень у процес професійної підготовки. Висновки. Формування колористичного бачення є цілеспрямованою педагогічною задачею, що потребує системного використання узгоджених дидактичних засобів та методів. Їх інтеграція у зміст мистецької освіти забезпечує перехід від репродуктивного виконання завдань до усвідомленого художнього оперування кольором та сприяє становленню професійної колористичної компетентності у сфері візуального мистецтва. Ключові слова: колористичне бачення, колористична компетентність, візуальне мистецтво, дидактичні засоби, методи навчання, художня освіта, живопис.