Активність здобувачів освіти як індикатор успішності програм фізичного виховання в закладах вищої освіти - Гах, Роман Васильович; Савченко, Володимир Валерійович; Бабачук, Юлія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Скорочення аудиторного часу та поширення змішаних і дистанційних форматів навчання в закладах вищої освіти (далі – ЗВО) призводять до зниження регулярності рухової активності здобувачів. Це ускладнює об’єктивне оцінювання ефективності програм фізичного виховання. Виникає нагальна потреба в розробці простого, відтворюваного та керованого індикаторного підходу, що дасть змогу здійснювати семестровий моніторинг і відображатиме реальну рухову поведінку здобувачів. Мета дослідження полягає в розробці та обґрунтуванні індикаторного підходу для вимірювання й семестрового моніторингу рухової активності здобувачів ЗВО. Це передбачає узгодження критеріїв, визначення простих показників та створення уніфікованого шаблону звітування для проведення ефективних міжгрупових і хвильових порівнянь. Методи.Запропоновано концептуально-методичний підхід до семестрового моніторингу рухової активності, що поєднує: самооцінювання за IPAQ-SF (щотижневі хвилини MVPA та час сидіння); цифрові сліди в LMS (відвідуваність, своєчасність виконання, участь у синхронних та асинхронних активностях); участь у секційних та індивідуальних форматах занять; різноманіття видів активності; виконання мікрозавдань і простих фізичних тестів; короткий блок запитань про стрес; за потреби – вибірковий трекінг. Сформульовано правила нормування та агрегування показників із застосуванням керованих вагових коефіцієнтів, визначено періодизацію збору даних (на початку й у кінці семестру) та підходи до обробки пропусків. Результати. Уточнено й узгоджено перелік критеріїв і вимірюваних показників рухової активності здобувачів освіти (MVPA за IPAQ-SF, час сидіння, відвідуваність очних занять, участь у секційних та індивідуальних форматах, різноманіття активностей, мікрозавдання, прості фізичні тести, короткий блок запитань про стрес). Для кожного показника визначено джерело даних, одиниці й періодичність збору, описано правила попереднього нормування та обробки пропусків занять. Подано стандартизований шаблон звіту й інтерпретаційні орієнтири, узгоджені з рекомендаціями ВООЗ, що забезпечує відтворюваність і порівнюваність даних та їхню придатність для регулярного семестрового моніторингу рухової активності здобувачів та підтримки управлінських рішень у ЗВО. Висновки. Запропонований індикаторний підхід є прозорим і керованим інструментом, придатним для регулярного семестрового моніторингу у ЗВО та підтримки управлінських рішень на рівні кафедри й університету, що легко адаптується до очних, секційних та індивідуальних форматів занять і може слугувати основою для подальшої апробації та валідації на емпіричних вибірках.