Інтернаціоналізація навчальних програм та якість англомовного викладання в українській вищій освіті - Лопатинська, Ірина Сергіївна; Гаценко, Лариса Володимирівна; Бугаєнко, Тамара Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено шляхи інтернаціоналізації вищої освіти України для підвищення міжнародної конкурентоспроможності й академічної мобільності вітчизняних університетів. Мета дослідження – виявлення тенденцій, чинників та механізмів інтернаціоналізації освітніх програм у системі вищої освіти України, а також оцінення якості англомовного викладання як ключового інструменту інтеграції українських університетів у європейський та світовий освітній простір. Методи. Дослідження ґрунтується на поєднанні теоретичних і емпіричних методів, що забезпечили цілісність аналізу. Використано теоретичні методи (аналіз, узагальнення, систематизація, порівняння), а також компаративний та контент-аналіз нормативних документів. Соціологічні методи (опитування, анкетування) використано для оцінювання готовності викладачів до англомовного викладання. Системний і структурно-функціональний підходи дозволили визначити взаємозв’язок між інтернаціоналізацією освіти та якістю підготовки фахівців. Результати. Показано, що інтернаціоналізація освітніх програм у закладах вищої освіти України переходить від формального етапу до змістовної інтеграції у глобальний освітній простір. Основні тенденції процесу: розширення англомовних програм, зростання академічної мобільності, впровадження міжнародних стандартів якості (ESG, ECTS, CEFR) та розвиток партнерства з іноземними університетами через спільні програми, подвійні дипломи й участь у проєктах Erasmus+, Horizon Europe. Підкреслено потребу системного підходу до інтеграції українських університетів у світовий освітній простір. Висновки. Інтернаціоналізація освітніх програм критично важлива для підвищення конкурентоспроможності вищої освіти України на світовій арені. Якість англомовного викладання є визначальним показником ефективності цього процесу, оскільки забезпечує інтеграцію в міжнародне академічне середовище та підвищує привабливість університетів для іноземних студентів. Поглиблення інтернаціоналізації вимагає комплексного вдосконалення мовно-професійних навичок викладачів, гармонізації навчальних планів із міжнародними стандартами та розбудови цифрово-методичної бази. Доцільним є впровадження національної стратегії підтримки англомовних програм, академічних партнерств і стандартизованих критеріїв якості викладання.