Характеристика внутрішнього та зовнішнього середовищ системи антидопінгової освіти в Україні - Дутчак, Мирослав Васильович; Коваль, Катерина Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Проблематика формування та реалізації освітніх програм у системі антидопінгової діяльності набула значного розвитку у світовій та національній науковій думці. Мета дослідження – надати науково обґрунтовану характеристику внутрішнього й зовнішнього середовищ системи антидопінгової освіти в Україні, визначити «ядро» пріоритетних чинників ефективності та окреслити стратегічні орієнтири для проєктування структурно-функціональної моделі формування й реалізації освітніх програм. Методи: аналіз спеціальної літератури й нормативів, узагальнення національних опитувань спортсменів і тренерів; експертне опитування (n=15) з ранжуванням чинників у встановлених групах SWOT-аналізу. Узгодженість оцінок перевірено за коефіцієнтом конкордації Кендалла. Пріоритизація виконана за правилом кумулятивного відсікання 80% (принцип Парето). Результати. До провідних сильних сторін внутрішнього середовища системи антидопінгової освіти віднесено залучення амбасадорів «чистого спорту» (середній ранг 2,20), доступ до ADEL (2,27), позитивне ставлення спортсменів і тренерів до навчання (3,20), підвищення кваліфікації персоналу НАДЦ (3,47). Ключові слабкості: обмежене фінансування (2,07), недостатнє охоплення аудиторій (2,60), застарілі методики (3,47) і дефіцит адаптованих матеріалів (4,47). Найпотужніші можливості зовнішнього середовища: цифровізація освіти (1,60), використання медіаплатформ та соцмереж (1,93), гейміфікація й інтерактив (3,53), включення модулів у формальну освіту (3,80). Головні загрози: нестабільне фінансування (1,47) і воєнно-економічний контекст (1,80), доповнені інституційним опором окремих федерацій (3,27) та низькою мотивацією частини тренерів/медиків (3,47). Відібране «ядро» чинників акумулює >80% сукупного впливу в кожній групі та формує основу стратегій у площинах SO, ST, WO, WT. Висновки. Ефективний розвиток антидопінгової освіти в Україні забезпечується поєднанням соціального капіталу (амбасадори, позитивні установки цільових груп) і якісного цифрового контенту (ADEL) із системним подоланням фінансових обмежень, розширенням охоплення та модернізацією методик. Пріоритети: національна цифрова платформа з інтеграцією ADEL/ADAMS, мікронавчання й симулятори процедур TUE та допінг-контролю; обов’язкові мінімальні модулі для різних сегментів; міжінституційна координація (НАДЦ–федерації–ЗВО–клуби) і прозорий моніторинг результативності. Ключові слова: чистий спорт; SWOT-аналіз; цифрова освітня екосистема; спортсмени.