Організаційно-методичні засади інтеграції олімпійської освіти в діяльність закладів дошкільної освіти - Лимаренко, Наталія; Єрмолова, Валентина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою статті є наукове обґрунтування та визначення організаційно-педагогічних умов інтеграції олімпійської освіти у діяльність закладів дошкільної освіти, а також оцінювання ефективності запропонованих форм, методів і засобів її реалізації в освітньому середовищі дошкільних закладів України. Методи. У процесі дослідження використано аналіз наукових джерел і матеріалів мережі Інтернет, синтез та узагальнення, методи математичної статистики, а також анкетування 323 вихованців закладів дошкільної освіти, серед яких 72 дитини з м. Чернівці, 69 – з м. Полтава, 22– з м. Дніпро та 160 – з м. Київ; 309 батьків дітей, які відвідують заклади дошкільної освіти та 184 вихователя. Результати. Результати констатуючого етапу експерименту засвідчили позитивне ставлення учасників освітнього процесу до олімпійської освіти та за певних організаційно-педагогічних умов вони згодні впроваджувати її в систему роботи закладу дошкільної освіти. У процесі дослідження установлено, що інтеграція елементів олімпійської освіти через структурно-функціональну модель у процес реалізації Програми розвитку дитини від народження до шести років «Я у світі» в закладах дошкільної освіти не лише засвідчили позитивні зміни в компетентностях дошкільників, а й підтвердили перспективність широкого впровадження цієї моделі в освітню практику. У процесі дослідження було виокремлено загальні та додаткові організаційно-педагогічні умови, що сприяли ефективному використанню виховного потенціалу олімпійської освіти у реалізації освітніх ліній Програма розвитку дитини від народження до шести років «Я у світі». Загальні організаційно-педагогічні умови спрямовані на створення умов для всіх учасників освітнього процесу закладу дошкільної освіти, проте як додаткові організаційно-педагогічні умови мають забезпечити формування моральних і духовних якостей вихованців. Висновки. Проведені теоретичні дослідження дали змогу обґрунтувати та розробити структурно-функціональну модель інтеграції олімпійської освіти в освітній процес закладів дошкільної освіти, яка графічно відображає у єдності і закономірності функціональні особливості структурних елементів процесу дослідження. У процесі дослідження було визначено організаційно-педагогічні умови, що забезпечують ефективність цієї інтеграції, та доведено, що впровадження олімпійської освіти в освітній процес закладів дошкільної освіти є цілісним педагогічним процесом, функціонування якого можливе за умови дотримання певних педагогічних і організаційних вимог. результати заключно-констатуючого етапу педагогічного експерименту з впровадження структурно-функціональної моделі інтеграції олімпійської освіти в освітній процес закладів дошкільної освіти свідчать про позитивні зрушення у показниках закладів дошкільної освіти основної групи (№№ 225, 168 м. Києва), а саме: iнформованість про Олімпійські ігри після експерименту зросла на 26,82 % порівняно з контрольною групою (р=0,002), перегляд спортивних телевізійних передач зріс на 40,33 % (р=0,001), інформованість щодо олімпійської емблеми зросла на 19,29 % (р=0,016), а інформованість про олімпійські нагороди – на 15,07 % (р=0,013). Інформованість щодо зимових видів спорту як в основній, так і у контрольній групі склала 100 %. Мотивація до занять спортом в основній групі після експерименту зросла на 10,66 % порівняно з контрольною групою, проте ця різниця не є статистично значущою, так само як і бажання дізнаватися про Олімпійські ігри зросло на 7,58 %, але різниця статистично незначуща (р=0,104). Ключові слова: дошкільники, олімпійська освіта, структурно-функціональна модель, інтеграція.