Педагогічні підходи до формування міжособистісних навичок у професійній освіті - Стахурська, Ірина Олегівна; Мудрик, Уляна Михайлівна; Мазур, Людмила Петрівна; Творко, Вадим Михайлович; Медвідь, Ігор Ігорович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета. Міжособистісні навички є важливою складовою професіоналізму медичних працівників і грають критичну роль у забезпеченні ефективної медичної практики. Ці навички включають комунікацію, емпатію, емоційну стійкість, здатність до конструктивного вирішення конфліктів, а також ефективну співпрацю в межах медичних команд. У медичній сфері високий рівень міжособистісних навичок необхідний не лише для правильного діагностування і лікування пацієнтів, але й для збереження психологічного здоров’я самих працівників, зниження рівня стресу та запобігання вигоранню. У статті розглядаються педагогічні підходи до формування міжособистісних навичок у медичних працівників у процесі професійної освіти. Мета дослідження полягає в аналізі сучасних методик та технологій, що сприяють розвитку таких навичок, як комунікація, емоційна стійкість, управління конфліктами та командна робота серед лікарів, медсестер та інших медичних спеціалістів. Методологія включає аналіз наукових досліджень, оцінку педагогічних технологій, таких як інтерактивні тренінги, рольові ігри, симуляції та віртуальні платформи. Результати. Виявлено, що інтерактивні методи навчання, зокрема симуляції, рольові ігри та міжпрофесійне навчання, є найбільш ефективними для розвитку міжособистісних навичок у медичних працівників. Дослідження показали, що використання новітніх технологій, таких як віртуальні симуляції та онлайн-платформи, може значно покращити комунікаційні та емоційні навички медичних працівників, забезпечуючи їх розвиток у реалістичних умовах без ризику для пацієнтів. Оцінено вплив таких підходів на підвищення професіоналізму, зменшення медичних помилок та запобігання емоційному вигоранню серед медичних працівників. Висновки. свідчать про необхідність інтеграції міжособистісних навичок у медичну освіту на всіх етапах професійної діяльності, що сприятиме покращенню якості медичних послуг та гармонійній взаємодії в медичних командах.