Інтеграція цифрових інструментів в навчальний процес закладів вищої освіти: австралійський досвід для українських реалій - Котова, Анна Володимирівна; Кучерова, Ольга Вікторівна; Савченко, Наталя Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті досліджено ключові напрями цифрової трансформації університетської освіти Австралії з акцентом на розвиток цифрової інфраструктури, впровадження аналітики освітніх даних та поширення мікрокваліфікацій. На основі аналізу документів, наукових джерел та практик австралійських закладів вищої освіти обґрунтовано, що цифрові технології не лише модернізують технічне середовище, а й трансформують педагогічні моделі, управлінські процеси та освітню взаємодію. Особливу увагу приділено системам Learning Analytics як інструменту персоналізації навчання, підтримки студентів і прийняття управлінських рішень на основі даних, а також моделі зрілості мікрокваліфікацій як механізму підвищення гнучкості освітніх програм. Виявлено, що успішне впровадження аналітики потребує інституційної зрілості, створення спеціалізованих підрозділів з аналізу даних, розробки етичних рамок використання інформації та формування культури доказового управління. Сформульовано рекомендації для українських закладів вищої освіти щодо адаптації австралійського досвіду. По-перше, необхідно створити інституційну інфраструктуру для збору та аналізу освітніх даних, що забезпечить доказове управління якістю та своєчасне прийняття рішень. По-друге, слід розробити етичні рамки використання аналітики, які гарантуватимуть прозорість і довіру студентів та викладачів. По-третє, варто інтегрувати мікрокваліфікації у систему професійного розвитку та підвищення кваліфікації, що дозволить гнучко реагувати на потреби ринку праці та сприятиме підвищенню конкурентоспроможності університетів. По-четверте, необхідно інвестувати у розвиток цифрових компетентностей викладачів, адже саме вони є ключовими агентами змін у навчальному процесі. Нарешті, важливо забезпечити узгодженість між педагогічним та управлінським рівнями використання даних, щоб уникнути фрагментарності та підвищити ефективність цифрових інновацій. Таким чином, австралійський досвід може стати основою для формування комплексної моделі цифрової трансформації української вищої освіти, яка поєднує технологічні інновації з педагогічними та управлінськими практиками, сприяючи підвищенню стійкості, якості та інтеграції у глобальний освітній простір.