Соціальні телепередачі як засіб формування суспільної думки та інформаційно-розважального контенту в умовах сучасного телебачення - Гончарук, Сергій (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Анотація: Стаття присвячена комплексному аналізу соціальних телепередач як важливого інструмента формування суспільної думки в умовах трансформації сучасного українського медіапростору. Розкрито специфіку функціонування соціального телевізійного контенту, який поєднує інформаційні та розважальні елементи, забезпечуючи емоційний вплив на авдиторію та сприяючи засвоєнню суспільно значущих тем. Показано, що зміна медіаспоживання, посилення ролі цифрових платформ та зниження популярності традиційного телебачення створюють нові виклики для соціальних телепроектів, зумовлюючи потребу в адаптації форматів до вимог інтерактивності та інтересів молодої авдиторії. Окрему увагу приділено впливу повномасштабної війни на структуру телеефіру: скорочення розважального та просвітницького контенту, домінування новинних форматів, зростання запиту суспільства на достовірну та оперативну інформацію. Проаналізовано функції соціальних телепередач у воєнних реаліях, серед яких – інформування, психологічна підтримка, формування ціннісних орієнтацій, консолідація суспільства та протидія маніпуляціям. Висвітлено ризики викривлення суспільної думки, пов’язані з маніпулятивними технологіями та емоційною надмірністю деяких форматів. У статті визначено, що соціальні телепрограми виконують подвійну роль: вони не лише інформують глядачів, а й активно впливають на моделі поведінки, громадянську активність та формування соціальних норм. Акцентовано на значенні ток-шоу, документальних проєктів, інтерв’ю та пізнавально-розважальних програм у розвитку критичного мислення, просвітництва та зміцнення соціальної стійкості. Наголошено, що ефективність соціальних телепередач у сучасних умовах визначатиметься здатністю поєднувати якісну аналітику, емоційну привабливість і відповідальну подачу інформації, забезпечуючи сталий розвиток українського аудіовізуального простору.