Скрінкасти як інноваційний інструмент професійної та дуальної підготовки здобувачів освіти у галузі інженерної та комп’ютерно-графічної підготовки - Алєксєєва, Ганна Миколаївна; Горбатюк, Лариса Василівна; Овсянніков, Олександр Сергійович; Антоненко, Олександр Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглянуто проблему забезпечення наочної, доступної та технологічно узгодженої підтримки професійної та дуальної підготовки здобувачів освіти інженерного й комп’ютерно-графічного профілю в умовах змішаного, дистанційного та нестабільного освітнього середовища. Обґрунтовано доцільність використання скрінкастів як ключового інструменту відтворення складних технологічних операцій, демонстрації алгоритмів роботи у CAD-, DCC- та 3D-середовищах, формування візуально-операційних навичок і підтримки самостійної діяльності студентів. Показано, що скрінкасти виступають ефективним засобом оптимізації навчальної взаємодії завдяки можливості покрокового пояснення, повторного перегляду, цифрової фіксації дій та інтеграції у структуру дуальних завдань. Методологічну основу становить теоретико-аналітичний підхід, що включає системне опрацювання наукових досліджень, методичних напрацювань і практичного досвіду автора щодо створення скрінкастів і їх упровадження у курсах інженерної графіки, моделювання, основ САПР, візуалізації та тривимірного проєктування. Розроблено структуровану модель використання скрінкастів у підготовці здобувачів освіти, що включає компоненти візуалізації операцій, цифрової підтримки самостійної роботи, інтеграції з LMS-платформами (зокрема Moodle БДПУ), організації інструктивно-практичних завдань та забезпечення наскрізної доступності навчального контенту. У статті подано алгоритм упровадження скрінкастів у навчальний процес, що охоплює вибір програмних засобів, структурування відеоконтенту, розроблення коротких сценаріїв, підготовку технічної бази та організацію зворотного зв’язку зі здобувачами освіти.